1944. július 25. kedd

Az amerikaiak megpróbálnak kitörni a sövényesből

Kihasználva, hogy a Normandiában harcoló legerősebb német egységeket leköti a harc a brit-kanadai erőkkel Caen térségében (Operation Goodwood, Operation Atlantic), a nyugati szárnyon az amerikai 1. Hadsereg támadást indít a gyengébb német védelem ellen, hogy kitörjenek végre a bocage-os (francia: sövény, ejtsd: bokázs) területről déli irányba.

A frontvonal a támadás előestéjén (vastag piros vonal)
forrás: wikipedia

A hadművelet a Cobra fedőnevet kapja, amivel egy időben Caen körül a kanadaiak megindítják a Spring hadműveletet, hogy a német erőket továbbra is lekössék és Caen körzetében tartsák.

Operation Cobra

A korábbi napok puhatolódzó és előkészítő támadásai után délelőtt 11.00-kor indul meg az amerikai VII. Hadtest 3. Harckocsi Hadosztálya St. Lo-tól délnyugati irányba. Ezt megelőzően a reggeli órákban az amerikai légierő 3.000 harcigépe három hullámban, rendkívül hevesen bombázza az 5,5 x 2 kilométeres támadási zónát. Az itt védekező német Panzer Lehr Hadosztály súlyos veszteségeket szenved, csak 2.200 katonája és 45 harcjárműve marad harcképes. A német 5. Ejtőernyős Hadosztály viszont viszonylag épen vészeli át a légitámadást.

Német védelmi vonal a bombatámadás után

A 3. Harckocsi Hadosztály lassan halad a korábbi német védelmi vonal helyén képződött bombakráter mezőn, ráadásul nemsokára megakasztja őket a gyorsan újraszervezett német védelem, ami a megmaradt maroknyi harckocsi és 88 mm-es löveg köré összpontosul. A nap végéig nem is sikerül 2 kilométernél mélyebben előretörniük.

Operation Spring

A lekötő támadást hajnalban indítják meg a kanadai ezredek Caentól déli irányba a Verriéres-gerinc felé. A nap során jelentős előrenyomulást nem tudnak elérni, de céljukat, az itt állomásozó német Waffen-SS hadosztályokat lekötik, és a német hadvezetés még mindig nem biztos benne, hogy melyik támadás is a fő támadás és melyik az elterelés.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.