1944. július 20. csütörtök

Merényletkísérlet Adolf Hitler ellen

Claus Philipp Maria Schenk Graf von Stauffenberg Ezredes, 12.42-kor bombát robbant a kelet-poroszországi Führerhauptquartiere Wolfsschanzeban tartott vezérkari megbeszélésen, amelyen Adolf Hitler is részt vesz. Célja megölni a Führert, miközben összeesküvő társai – nagyrészt a Wehrmacht tisztjei – a Birodalomban és Berlinben megkezdik a hatalom átvételét a Német Nemzetiszocialista Munkáspárttól és az SS-től.

A felrobbantott barakk

A merénylet nem jár sikerrel, Hitler könnyebb sérülésekkel megússza, csak a dobhártyája szakad be, valamint faszilánkok fúródnak a lábába és megperzselődik a haja. Erről mit sem tudva a berlini összeesküvők folytatják a puccsot, de estére elszigetelődnek, mivel a Wolfsschanzeval helyreáll a megszakított kommunikációs kapcsolat és fény derül az árulásukra.

Mussolini és Hitler a romok között
Hitler állapota annyira kielégítő, hogy még délután terv szerint találkozik Benito Mussolinivel, akit körbe is kalauzol a felrobbantott barakkban.
Eközben Sztálin a Moszkva melletti dácsájában a Lengyelország elleni terveit véglegesíti, Churchill szokásos napi rutinját végzi Londonban, Roosevelt pedig kisebb agyvérzésen esik át San Diegoban, az elnöki különvonaton.

Este Berlinben a Wehrmacht bendlerstassei főhadiszállásán az összeesküvőket letartóztatják.

A britek leállítják a Caen körüli hadműveleteket

A német ellentámadások továbbra is megakasztják a további brit-kanadai előrejutást, így a brit hadvezetés leállítja a hadműveletet. A megszerzett terület biztosítására másnaptól kezdve a harckocsikat fokozatosan felváltják a gyalogos egységek.

Kilőtt német Tiger II és brit Sherman

A három napos csatában a brit-kanadai erőknek mindössze 10 kilométert sikerült megtenniük, de utána a heves német védelem megállította őket. Nagy árat fizettek ezért a kis előrejutásért. Bár élőerőben a veszteségük csak közel 3.500 fő, de közel 400 harckocsijukat lövik ki a német páncélosok és páncélelhárítók. A területet amin előrejutottak, végig kilőtt és kiégett páncélosaik tarkítják.

A német veszteség élőerőben közel 2.500 fő valamint a fogságba esettek, páncélosból viszont csak közel 100-at vesztenek.
Ez a csata a legnagyobb mértékű harckocsi ütközet, amit valaha is brit páncélosok vívtak.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.