1944. július 18. kedd

Brit és kanadai támadás indul Caen déli részének és környékének elfoglalására

Egy héttel korábban a Charnwood Hadművelet keretében a brit és kanadai erőknek sikerült elfoglalnia Caen északi részét és a német védelmet visszaszorítani a város déli részébe az Orne folyó túlpartjára. Akkor nem tudták folytatni az előrenyomulást, mert az előkészítő bombázások a várost oly mértékben döntötték romba, hogy az a páncélosok számára teljesen járhatatlanná vált. Így a város déli részének elfoglalását egy héttel elhalasztották.

Brit Shermanok és gyalogság vár a megindulásra

Most megindítják a támadást a déli rész elfoglalására, két hadművelet keretében:

  • Operation Goodwood: a brit VIII. Hadtest (a brit Gárda, 7. és 11. Harckocsi Hadosztályok, a 3. és a skót 51. Gyalogos Hadosztályok) feladata, hogy Caen-tól észak-keletre induljon meg, haladjon déli irányba, majd forduljon nyugati irányba a Bourguébus-gerinc irányába, gyakorlatilag karolja át délről a várost.
  • Operation Atlantic: a kanadai II. Hadtest (a kanadai 2. és 3. Gyalogos Hadosztályok) feladata, hogy a brit VIII. Hadtest jobb szárnyán haladjon és segítse támadását.
Az 503. Nehéz Páncélos Zászlóalj Tiger II harckocsijai
A területet az 1. SS-Panzer-Division “Leibstandarte SS Adolf Hitler”, a 12. SS-Panzer-Division “Hitlerjugend”, a 21. Páncélos Hadosztály, a 16. Luftwaffe Tábori Hadosztály és a 346. és 272. Gyalogos Hadosztályok védik. Itt állomásozik még a Pzkpfw. VI A és VI B  Tigris és “Királytigris” harckocsikkal felszerelt német 503. Nehéz Páncélos Zászlóalj is.
A támadást megelőzően, 5.45-től a RAF 1.056 bombázója 4.800 tonna bombát dob le a áttörési sávban a német 21. Páncélos Hadosztály feltételezett védelmi erőire. Ezután a szárazföldi tüzérség lövi 20 percen át a területet, majd reggel 7-kor a második hullámban érkező B-26 bombázók 563 tonna bombát dobnak le a 16. Luftwaffe Tábori Hadosztály vonalaira.
7.45-kor megkezdődik a szárazföldi támadás, a brit 11. Harckocsi Hadosztály megindulásával. Közben a tüzérség folyamatosan lövi a területen feltételezett német védelmi állásokat, majd amerikai nehézbombázók a harmadik hullámban 1.340 tonna bombát dobnak le.

Kiégett és bombatölcsérbe csúszott Tiger I harckocsi
Az intenzív szárazföldi és légi bombázás ideiglenesen megbénítja a térségben állomásozó német 22. Páncélos Ezred és az 503. Nehéz Páncélos Zászlóalj egységeit. Sok tankot egyszerűen a feje tetejére fordítanak a robbanások, mások elakadnak a bombatölcsérekben, de a katonák is kábultak és zavarodottak. Az első védelmi vonalon így csekély ellenállás leküzdése után könnyen átjutnak a támadók.
De a hátrábbi szakaszokon a német védelem viszont szinte teljesen érintetlen marad és várják a közeledő briteket. 8.05-kor a Caen-Troarn vasútvonal irányába előretörő brit zászlóaljak aknamezőre futnak, amin 9.00-ra jutnak át és fél órával később érik el magát a vasútvonalat. Továbbhaladva keletről német 88 mm-es légelhárító ágyuk nyitnak rájuk tüzet. 11.15-re elérik a Bourguébus-gerincet, ahol az 1. SS Páncélos Hadosztály állja útjukat. Délre egyre több német páncélos érkezik a térségbe, valamint a 21. Páncélos Hadosztály és az 503. Nehéz Páncélos Zászlóalj is rendezi sorait és német ellentámadások indulnak. Estére a briteket visszaszorítják a Caen-Troarn vasútvonalig. A visszaszerzett területekről a német műszaki alakulatok gőzerővel mentik ki a haditechnikát és dolgoznak rajta, hogy minél hamarabb, minél többet bevethető állapotba hozzanak.
A kanadai egységek 8.15-kor indulnak meg és az egész nap során lassan haladnak előre, miközben folyamatosan számolják fel az útjukba kerülő német egységeket. Este a Mesnil-Frémentel vonalon ássák be magukat.
A nap során a szövetséges hadosztályok teljesítik a kitűzött célokat, de mindeközben több mint 150 páncélosukat lövik ki a heves bombázások ellenére szívósan védekező németek.
Másnapra a szövetségesek a további előrenyomulásra, a németek pedig az ellentámadásokra készülnek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.