1944. július 17. hétfő

Sikertelen brit légitámadás a Tirpitz ellen

Július 14-én brit csapásmérő erő indult útjára Scapa Flowból, hogy ismételten légitámadást intézzenek a német Tirpitz csathajó ellen, ami a norvég Kaafjordban horgonyozik.
A csapásmérő erőt a HMS Indefatigable, a HMS Formidable, a HMS Furious repülőgéphordozók, a HMS Duke of York csatahajó, 4 db cirkáló és 12 db romboló alkotja. A hadművelet az Operation Mascot (Kabala Hadművelet) nevet viseli.

Corsairek és Barracudak a HMS Formidable fedélzetén

A Tirpitz ellen több-kevesebb sikerrel már többször indított légitámadást a brit haditengerészet. A Volfrám Hadművelet után alaposan megerősítették mind a hajó, mind a környező terület légvédelmét. A Tirpitz 38 cm-es és 15 cm-es ágyúit is alkalmassá tették légvédelmi harcra, valamint további 20 mm-es légvédelmi gépágyúkkal szerelték fel. A környéken 11 légvédelmi üteg és légvédelmi hadihajók állomásoznak. A már meglévőkön túl további ködképző berendezéseket és radarállomásokat is telepítettek. A tengeren 12 tengeralattjáróból álló védelmi gyűrűt hoztak létre, aminek a feladata a közeledő hadihajók felderítése és megtámadása.

Fairey Barracuda startol a bevetésre
A brit repülőgéphordozókról 44 Barracuda zuhanóbombázó, 18 Corsair és 20 Grumman F6F Hellcat kísérővadász és 12 Fairey Firefly vadászbombázó indul útjára július 17-én hajnalban. 42 Barracuda egy-egy 1.600 fontos (730 kg), 2 pedig három-három 500 fontos (230kg) páncéltörő bombával van felszerelve.
A közeledő repülőgépeket 2.00-kor, 69 kilométerre a fjordtól felfedezi az egyik német radarállomás. 4 perccel később riadóztatják a Tirpitzet. A ködfejlesztők 2.13-kor megkezdik a hajó ködfelhőbe burkolását. 2.19-kor a hajó és a környező légvédelmi egységek tüzet nyitnak a közeledő repülőgépekre. A ködfelhő miatt a brit pilóták nagy része nem látja a hajót, így a torkolattüzek alapján próbálják meghatározni a helyzetét. A támadás 25 percig tart, ami során a hajót nem sikerül eltalálniuk, csak 7 közeltalálatot érnek el, de a Tirpitzben nem keletkezik kár. A német légvédelemnek egy Corsair vadászgépet sikerül lelőnie, valamint néhány Barracudat megrongálnia, amik közül az egyik már az anyahajók közelében a vízbe zuhan.

A Tirpizt a Kaafjordban, a parton a működő ködgenerátorok
A britek a 8.00-ra tervezett második hullámot lefújják és visszaindulnak Scapa Flowba.
A német tengeralattjárókat időközben utasítják, hogy kutassák fel és támadják meg a brit flottát. Ez nem sikerül nekik, viszont a britek két U-bootot is elsüllyesztenek közülük.
A No. 86 Squadron B-24 Liberator bombázója 21.48-kor az U-361-et, a No. 210 Squadron PBY Catalina hidroplánja pedig az U-347-et. A Catalina kapitánya és pilótája Flying Officer John Cruickshank a felszínen veszi észre az U-347-et. A tengeralattjáró tüzet nyit légvédelmi fegyvereivel a rárepülő hidroplánra. Az első rácsapás nem sikerül, nem tudják kioldani a mélységi tölteteket. Újra rárepülnek, miközben a gépet többször eltalálják, de sikerül ledobniuk a tölteteket és elsüllyeszteni a tengeralattjárót. Eközben Cruickshank súlyosan megsebesül, a navigátora meghal és két legénységi tag is megsebesül. A bázisra visszavezető 5 és fél órás úton Cruickshank többször is elájul a vérveszteségtől, így a sérült másodpilótájának kell a gépet vezetnie, aki viszont a leszálláshoz túl tapasztalatlan, ezért súlyos sérülései ellenére neki kell a vízreszállásban segítenie. A sikeres leszállás után Cruickshank összeomlik és azonnal vérátömlesztést kap, még a kórházba szállítás előtt.
Kitartásáért és hősiességéért John Alexander Cruickshank megkapja a Viktória Keresztet.
A Tirpitz elleni támadás kudarcának okaként a Barracudak lassúságát állapították meg, mivel volt elég idejük a németeknek a hajót ködfüggönybe burkolni, mielőtt a bombázók odaértek volna. Ennek ellenére újabb támadásokat terveznek bevetésükkel a csatahajó ellen.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.