1944. július 9. vasárnap

Saipan teljesen amerikai kézre kerül

Admiral Turner hivatalosan is biztosítottnak tekinti Saipan szigetét.
A három hetes harc során a szigeten szinte az összes – több mint 30.000 – japán védő az életét veszti, ebből 4.300-an az utolsó öngyilkos rohamban július 7-én. A japán parancsnokok, köztük Josicugu Szaito Altábornagy és Csuicsi Nagumo Altengernagy, öngyilkosságot követnek el.

A 71.000 fős amerikai inváziós erő 2.949 halottat, 10.464 sebesültet veszít.

A sziget körüli tengeri harcokban (június 19. és június 20.) a japán haditengerészet is jelentős veszteséget szenved mind élőerőben, mint repülőgéphordozókban.
A sziget elfoglalásával az amerikaiak olyan légibázishoz jutnak, ahonnan a B-29 bombázóik már elérik a Japán anyaország légterét.

Lee Marvin Saipanon

Érdekesség, hogy a később híressé vált amerikai színész, Lee Marvin is a szigeten harcolt, a 24. Tengerészgyalogos Ezred “I” századában. A Tapocsau hegy körüli harcokban a tomporán megsebesült egy japán géppuska sorozattól, amiért megkapta a Bíborszív kitüntetést.
Lee Marvin közlegény (balra) egy japán géppuskával

Lee Marvin a Pszkos Tizenkettő című filmben

Caen északi része brit kézre kerül

Hajnalban az első brit járőrök megkezdik a beszivárgást Caen városába. Kora reggel a kanadai 3. Gyalogos Hadosztály elfoglalja a Caentól nyugatra fekvő carpiqueti repteret, mivel a Hitlerjugend hadosztály 26. Páncélgránátos Ezredét korábban harc nélkül kivonták onnan.

Brit lövész Caen belvárosában

Közben a városban is megkezdődnek a harcok. A Waffen-SS egységek harcolva, lassan és módszeresen vonulnak vissza az Orne folyóhoz, majd a város déli részébe. A 16. Luftwaffe Tábori Hadosztály még harcképes maradékát viszont gyorsan letarolják a britek, és ezen a szakaszon már délre elérik az Orne folyót. Délután 6 órára a brit és kanadai egységek találkoznak a város központjában, és ezzel az északi városrészt sikerült ellenőrzésük alá vonniuk.

De a július 7-i bombázás miatt romba dőlt városban viszont nem tudják előrevonni páncélosaikat, ezért befejezik a hadműveletet. A két napos csata eredményeként a britek taktikai győzelmet érnek el. Most előbb stabilizálják helyzetüket és csak egy héttel későbbre tervezik a folytatást.
A csatában a már egy hónapja folyamatosan harcoló Hitlerjugend hadosztály ereje még tovább csökken, gyalogos ereje már csak egy zászlóaljnyi erejű, az egy hónappal korábbi két ezredhez képest. A 16. Luftwaffe hadosztály megtizedelődik és szétzilálódik. De a britek és kanadaiak is jelentős veszteséget szenvednek élőerőben, valamint 103 harckocsijukat is kilövik.
Eközben a normandiai hídfő nyugati szárnyán az amerikaiak Saint-Lô irányába próbálnak meg kitörni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.