1944. július 8. szombat

Frontális brit támadás Caen ellen

A normandiai partraszállás óta eltelt egy hónapban indított több sikertelen támadási kísérlet után a britek most frontális támadást indítanak Caen, a fontos közlekedési csomópont elfoglalására. A várost még a partraszállás első napján kellett volna a Sword partszakaszon partraszálló brit 3. Gyalogos Hadosztálynak elfoglalnia, de a német 21. Páncélos Hadosztály megállította őket. Most a hadművelet célja a város északi részének elfoglalása az Orne folyóig.

Július 7-én a brit légierő 2.000 tonna bombát dob le a városra és a környező területre, puhítandó a német védelmet, és ezzel város északi részének 80%-át romba döntve.

Július 8-án hajnali 4.30-kor indul meg a kanadai 3. és a brit 59. Gyalogos Hadosztály a Caentól északra fekvő települések ellen, gördülő tüzérségi tűzfüggöny mögött. 7.30-kor a keleti szárnyon a brit 3. Gyalogos Hadosztály is megindul.
A területet az 1. SS-Panzer-Division “Leibstandarte SS Adolf Hitler” 1. Páncélgránátos Ezredével is megerősített 12. SS-Panzer-Division “Hitlerjugend” és a 21. Páncélos Hadosztály leváltására frissen érkezett, tapasztalatlan 16. Luftwaffen-Feld-Divisionen (16. Luftwaffe Tábori Hadosztály) védi.

A Caen körüli egységek 1944.07.08-án, forrás: wikipedia
A brit 3. hadosztály gyorsan jelentős sikereket ér el a vele védekező álló Luftwaffe Hadosztállyal szemben. A 21. Páncélos Hadosztályt gyorsan visszarendelik a frontra, hogy támogassák a hadosztályt, de amint feltűnnek páncélosaik a Caen-csatornánál, a szövetségek heves haditengerészeti tűzcsapással meghátrálásra kényszerítik őket.
A kanadai 3. és a brit 59. hadosztályok lassan, de biztosan szorítják vissza a Waffen-SS egységeit a Caen körüli településekről, bár nagy árat fizetnek érte – egyes rohamszázadaik vesztesége eléri a 60%-ot.
A nap végére a németeket a város széléig szorítják vissza, akik a gyenge Luftwaffe hadosztály szétvert maradványát és a Waffen-SS hadosztályok nehézfegyverzetét visszavonják Caen déli részébe az Orne folyó túlpartjára.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.