1944. július 7. péntek

Az utolsó öngyilkos roham Saipan szigetén

Három heti heves harc után az amerikai tengerészgyalogosoknak és gyalogosoknak sikerül a sziget végébe űznie a japán védőket. Parancsnokuk Josicugu Szaito Altábornagy egy utolsó öngyilkos támadásba küldi még megmaradt 3.000 harcképes katonáját. A roham hajnalban kezdődik, az élen 12 katonával, akik vörös zászlót visznek.

Tengerészgyalogosok Saipan szigetén

Utánuk a harcképes katonák majd a sebesültek kötéseikben, egymást támogatva. Az amerikai 105. Gyalogos Ezred 1. és 2. zászlóaljai, amiket a japán roham elsőként éri, teljesen megsemmisülnek. A támadás 15 órán át tart aminek a végére 4.300 japán katona marad holtan a csatatéren. A harcokban mutatott hősiességéért a 105. Gyalogos Ezred három katonája kapja meg Kongresszusi Becsület Érdemrendet (Medal of Honor), mind posztumusz:

  • Lieutenant Colonel William O’Brian (Alezredes): Miután megsebesül a japán rohamban, nem hagyja, hogy kimenekítsék, hanem a zászlóaljával marad és mindaddig vezeti azt, amíg a japánok teljesen le nem rohanják és el nem pusztítják őket. A kitüntetést posztumusz 1945. május 9-én kapja meg.
  • Private Thomas A. Baker (Közlegény): Már a japán roham elején súlyosan megsebesül, de elutasítja hogy kimenekítsék és továbbra is részt vesz a kegyetlen közelharcban, mindaddig amíg ki nem fogy a lőszerből. Ekkor egy bajtársa megpróbálja kimenekíteni, de őt is megsebesítik. Baker kéri, hogy hagyják hátra, így társainak több esélye marad a visszavonulásra. Egy fának döntik és egy töltött pisztolyt adnak neki, amiben nyolc lőszer van. A csata után a visszatérő társai megtalálják a holttestét és az üres pisztolyt, valamint nyolc halott japán katonát körülötte. A kitüntetést posztumusz 1945. május 9-én kapja meg.
  • Captain Ben L. Salomon (Kapitány): A 2. zászlóalj orvosa egy géppuskát kezelve fedezi sebesültjei kimenekítését, míg állását le nem rohanják. A csata után megtalálják holttestét lövészgödrében és körülötte 98 halott japán katonát. A kitüntetést posztumusz 2002. májusában kapja meg.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.