1944. július 4. kedd

A német Közép Hadseregcsoport szinte teljesen megsemmisül

Az előző nap során Minszk mellett bekerített, a korábbi harcokban már teljesen szétzilált német 4. és 9. Hadseregek felszámolását rendkívüli ütemben végzi a Vörös Hadsereg. A két német hadsereg már kimerült, egységes védelmi vonalai, valamint utánpótlása már nincs. A bekerítésből mindössze 100.000 német katonának sikerül kijutnia.

Szovjet katonák Polotszkban

Június 22., a hadművelet kezdete óta a Közép Hadseregcsoport 25 hadosztályt és 300.000 embert vesztett, így gyakorlatilag megszűnt létezni.

Az északi szárnyon az 1. Balti Front is sikeresen tartja távol az Észak-Hadseregcsoportot, valamint nyomul előre és foglalja el Polotszk városát.

Hadrendbe áll a USS Blackfin (SS-322) Balao osztályú, dízel-elektromos meghajtású tengeralattjáró.

A hajó gerincét 1943. június 10-én fektették le az Electric Boat Co. hajógyárban., vízre 1944. március 12-én bocsátották. Vízkiszorítása a felszínen 1.550 tonna, lemerülve 2.463 tonna. Hossza 95 méter, szélessége 8,3 méter. Két hajócsavarját elektromos üzemmódban 4 db General Electric elektromotor, dízel üzemmódban 4 db General Motors V16 motor hajtja, valamint ezek töltik fel a 2×126 cellás Sargo akkumulátorokat is. A dízel motorok teljesítménye 5.400 lóerő, míg az elektromotoroké 2.740 lóerő. Egy merülés alkalmával legfeljebb 48 órát tölthet a mélyben. Legénysége 80-81 fő, amiből 10 fő tiszt. Hat torpedóvetőcsővel rendelkezik az orrban és négyel a tatban, amikhez 24 db torpedót szállíthat. Ezenkívül fedélzeti fegyverzete még egy 5 hüvelykes (127 mm) 25 kaliberes ágyú, egy Bofors 40 mm-es, és egy Oerlikon 20 mm-es légvédelmi gépágyú.
USS Balckfin

Az amerikai haditengerészet repülési kísérletet hajt végre a USS Ticonderoga repülőgéphordozó fedélzetén egy TBM Avenger torpedóvetővel.

A gép jobb szárnyvégéhez közel terveznek beépíteni egy radarberendezést. De a készülés súlya és burkolata jelentősen lerontja a repülőgép aerodinamikai tulajdonságait, ami már a felszállás során a felszállófedélzeten megdönti a gépet, aminek így nem is sikerül felszállnia és a hajóorrhoz közel a vízbe csapódik. Clifton Francom pilótának sikerül kijutnia a gépből, mielőtt az elsüllyedne.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.