1944. július 3. hétfő

Összefoglaló a júniusi harcokról az olasz szárazföldön

A Gusztáv védelmi vonal és Róma június 4-i eleste óta a német 10. és 14. Hadseregek folyamatosan húzódtak vissza észak felé a Trasimeno védelmi vonalba, amit június közepén értek el, és kezdték meg a berendezkedést és a védművek megerősítését.

A német védelmi vonalak az északi olasz fronton

Az üldöző amerikai 5. és a brit 8. Hadseregek június utolsó hetében kezdték meg a vonal ostromát. Nyugatról keletre az alábbi erők álltak egymással szemben: A 14. Hadsereg szakaszán a német XIV. Páncélos Hadtest az amerikai IV. Hadtesttel, a német I. Ejtőernyős Hadtest a Szabad Francia Hadtesttel. A 10 Hadsereg szakaszán a német LXXXVI. Páncélos Hadtest a brit XIII. és X. Hadtestekkel, valamint a német LI. Hegyi Hadtest a Lengyel Hadtesttel.

A védelmi vonal legerősebb szakasza a Trasimeno-tó körül volt, ahol a brit XIII. Hadtest egy hetes kemény harc árán tudott csak áttörni június 24-én, ami után a német védőket Arezzo irányába szorították vissza.
Az amerikai IV. Hadtest szintén nehezen jutott előre, csak július 1-én sikerült átkelniük a Cecina folyón.
A német ejtőernyősök is keményen védték szakaszukat így a szabad francia erőknek csak június 27-én sikerült átkelniük az Orcia folyón és július 3-án elfoglalniuk Siena városát.

Két német hadsereget kerít be a Vörös Hadsereg Minszknél

A Bagratyion Hadművelet június 29-én kezdődött második szakaszában a szovjet erők célja, hogy az első szakaszban a német védelmet áttörő és a hátországba mélyen betörő hadseregeik kerítsék be a német Közép Hadseregcsoport egységeit.
Ennek a célnak megfelelően ezen a napon a 3. és az 1. Belarusz Frontok Minszknél egyesülnek és ezzel bekerítik a teljes német 4. Hadsereget és a német 9. Hadsereg maradványát.
Eközben az 1. Balti Front feladata, hogy a német Észak Hadseregcsoport esetleges felmentési kísérletét megakadályozza, azzal, hogy Polotszk irányába tör előre és szorítja vissza a német 3. Páncélos Hadsereg maradványait.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.