1944. június 17. szombat

Szabad Francia csapatok szállnak partra Elba szigetén

Nem sokkal éjfél után 270 hajóból álló szövetséges flotta éri el Elba szigetének partjait, fedélzetükön brit haditengerészeti kommandósokkal és a francia 9. Gyarmati Gyalogos Hadosztállyal, akiknek a feladata a sziget elfoglalása.

Szabad Francia csapatok Elba tengerpartján

A szigetet mindössze két német gyalogos zászlóalj és 60 db közepes és nagy kaliberű partvédelmi löveg védi. Elfoglalására elsősorban a tervezett dél-franciaországi partraszállás miatt van szükség. A szövetséges hadvezetés tervei szerint a Fejdísz Hadművelettel együtt, május 25-én kellett volna megkezdeni a sziget elfoglalását, de mivel nem állt rendelkezésre kellő számú hajó, ezért elhalasztották, míg a feltételek nem lesznek adottak.

Hajnalban a kommandósok és a felderítők több kisebb csoportban szállnak partra, hogy kijelöljék a partraszállási zónákat és elhallgattassák a flottára veszélyt jelentő tüzérségi lövegeket. Hajnali 3.38-kor a németek felfedezik a hajóhadat és tüzet nyitnak rájuk, ami elől a hajók füstfüggönybe menekülnek. Reggel a főerők is megkezdik a partraszállást. A heves német ellenállás és tüzérségi tűz miatt egyes hullámoknak még a tengeren vissza kell fordulnia és más partszakaszt választania, így az utolsó egységek csak délután 2-kor szállnak partra. A német védelem a szárazföldön is meglehetősen heves, komoly veszteséget okoznak a brit kommandósoknak. A nap végére a francia erőknek sikerül a sziget belseje felé előretörni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.