1944. június 13. kedd

Megkezdődik London terrorbombázása

A német hadsereg megkezdi London bombázását az új V1 (Vergeltungswaffe 1) szárnyasbombákkal. A rakétákat francia- és holland tengerparti kilövőbázisokról indítják útjukra. A fegyver 850 kg robbanóanyag 250 kilométerre való célbajuttatására képes. Meghajtásáról egy Argus As 109-014 típusú sugárhajtómű gondoskodik. Maximális sebessége 640 km/óra, repülési magassága 600-900 méter. Irányításáról egy giroszkópos rendszer gondoskodik, ami a fegyver irányban tartását tudja elvégezni. A célpontba csapódást az üzemanyag mennyiségével szabályozzák – amikor kifogy az üzemanyag, a fegyver lezuhan. Emiatt meglehetősen pontatlan fegyver és csak stratégiai bombázásra alkalmas.

A német páncélos ász megtizedeli a briteket

Michael Wittmann SS-Obersturmführer, a schwere SS-Panzer-Abteilung 101 (101. SS nehéz páncélos zászlóalj) 2. századának parancsnoka és a német haderő harckocsi ásza a normandiai Villers-Bocage közelében egyetlen ütközetben a brit 7. Harckocsi Hadosztály 25 páncélosát és egyéb járművét pusztítja el.

Michael Wittmann, 1944. május

A 101. SS nehéz páncélos zászlóaljat 1944. június 7-én irányítják Párizs közeli állomáshelyéről a normandiai frontra, ahová a szövetségesek folyamatos légitámadásai és a francia ellenállók szabotázsai miatt csak 5 nap alatt jut el. Ekkorra a Gold és Omaha partszakaszon védekező német 352. Gyalogos Hadosztály kimerül és hátrálni kezd. Az így keletkezett 12 kilométeres rést a Panzer-Lehr-Division és a 12. SS-Panzer-Division “Hitlerjugend” hadosztályok zárják le. A nehéz páncélos zászlóalj az egyetlen tartalék és a két hadosztály mögött állomásozik. Michael Wittmann százada június 12-én éjjel érkezik Villers-Bocage térségébe. Június 13-án a brit 7. Páncélos Hadosztály páncélozott oszlopa tűnik fel a város közelében, mivel a britek itt találtak egy védelmi rést, amin áttörhettek. Wittmannt meglepik a britek, nincs ideje hadrendbe állítani századát, így magányos Tigris harckocsijával (Panzerkampfwager VI) indít ellentámadást. Módszeresen előretörve egymás után pusztítja el az útjába kerülő brit harckocsikat, féllánctalpasokat és szállítójárműveket, míg saját harckocsiját is mozgásképtelenné nem teszi egy páncélelhárító ágyú a város központjában. De tettével sikerül megakasztania a brit áttörést és stabilizálni a frontvonalat, amiért felterjesztik a Kardok ékesítményre Lovagkeresztjéhez, valamint javasolják előléptetését SS-Hauptsturmführerré.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.