1944. június 12. hétfő

Kialakul az egységes hídfő Normandiában

Egy héttel a partraszállás után a 6 szövetséges hadosztálynak sikerül egységes hídfővé alakítani az 5 partraszállási partszakaszt. Ezzel egy összefüggő 80 kilométeres frontot hoznak létre, ami mögött már 326.000 katona és 54.000 harcjármű sorakozik fel. Mindemellett folyamatosan áramlik az utánpótlás, a felszerelés és további alakulatok a hídfőbe, ahonnan majd két irányba kell majd kitörniük. A brit erőknek kelet felé, Caen irányába, hogy elfoglalják a fontos közlekedési csomópontnak számító várost. Az amerikai erőknek pedig nyugat felé, hogy a szintén fontos közlekedési csomópont Saint Lo városát elfoglalják, valamint Cherbourg kikötővárosát a Cotentin-félszigeten, amivel mélymerülésű hajók fogadására alkalmas kikötőhöz jutnának.

Ganju Lama kiérdemli a Viktória Keresztet

A 19 éves indiai származású Ganju Lama, a 7. Gurkha Lövész Ezred 1. zászlóaljának lövésze az indiai Ningthoukhongnál a harcban kitüntetve magát kiérdemli a Viktória Keresztet.

Amikor az ezrede B századát heves japán gyalogsági és harckocsi gépfegyvertűz szögezi le, Ganju Lama egymaga tör előre az ellenség felé PIAT páncéltörő gránátvetőjével. Közben súlyosan megsebesül mindkét kezén, az egyik csuklója el is törik, de sikerül 30 méterre megközelítenie a harckocsikat, amik közül kettőt kilő. Ezután a menekülni próbáló harckocsizókat is feltartóztatja, amíg bajtársai a segítségére nem sietnek, majd csak ezután hagyja, hogy a sebeit ellássák.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.