1944. június 6. kedd

Invázió!

A szövetségesek megnyitják a második frontot

Észak-Franciaország Normandia tartományában nyitják meg a szövetségesek a második frontot a Nagy Német Birodalom ellen. A tengerparttól nem messze 3 ejtőernyős hadosztály száll le, míg magán a parton 6 hadosztály száll partra, feladatuk a német védelem és az Atlanti-fal áttörése, majd hídfő kialakítása, ahonnan megindulhatnak Európa felszabadítására. A teljes hadművelet fedőneve Operation Overlord (Hűbérúr Hadművelet), és számos hadműveletből tevődik össze, amik közül a normandiai tengerparti partraszállás az Operation Neptune (Neptun Hadművelet).
Június 4-én két brit mini tengeralattjáró a HMS X20 és a HMS X23 érkezett a térségbe. Feladatuk, hogy majd jelzőfényekkel kijelöljék a brit partraszállási zónák a Sword és a Juno határait. Az egy napos halasztás miatt a tengeralattjárók lemerülve várakoztak. Reggel 4.30-kor felemelkednek és egy 18 láb hosszú navigációs rudat felemelve jeleznek az aknakereső hajóknak, amik június 5-én éjszaka futottak ki brit kikötőkből, hogy megtisztítsák az utat az inváziós hajóhad előtt.
Szintén előző este 1.000 bombázó szállt fel, hogy a part menti német védelmet és a part mögötti ellátási-, utánpótlási körzeteket, kommunikációs és parancsnoki állásokat bombázza.
Nem sokkal éjfél előtt földet érnek az első ejtőernyősök, a célmegjelölők, akik feladata hogy az utánuk ejtőernyővel és vitorlázógépekkel érkezők számára megtisztítsák a földetérési zónákat és jelzőfényekkel megjelöljék azokat.
Éjfél után felszállnak az amerikai 82. és 101. valamint a brit 6. Légiszállítású Hadosztályokat szállító repülőgépek és megkezdik útjukat Normandiába. Feladatuk, hogy a tengerparti partraszállási zónák mögött foglalják el a kulcsfontosságú hidakat és közlekedési csomópontokat, akadályozzák meg a német erősítés partra jutását, és tartsák magukat, amíg a szárazföldi erők fel nem mentik őket. A 82. és 101. hadosztályok célterülete a Utah partszakasz mögött található, míg a brit hadosztálynak a Caen csatornán és az Orne folyó hídjait kell elfoglalnia. Szintén ekkor indul a Szabad Francia 4. SAS zászlóalj is akiknek különböző szabotázsakciókat kell végrehajtaniuk a frontvonal mögött.
Reggel 5.45-kor 5 csatahajó, 20 cirkáló, 65 romboló és 2 naszád nyit tüzet a parti német védelemre, amit 6:25-ig folytatnak. 6:30-kor a partraszállító hajók első hulláma eléri a partot.
A 6 partraszálló hadosztály feladata, hogy elfoglalják a kijelölt partszakaszokat, számolják fel a német védelmet és alakítsanak ki egységes hídfőállást, majd foglalják el a part mögötti jelentős közlekedési és távközlési csomópontnak számító Caen, Saint-Lô és Bayeux városokat.
A partszakaszt 5 részre osztották a szövetségesek. Nyugatról kelet felé, az első kettő a Utah és az Omaha, amik amerikai szektorok, majd a brit Gold és a kanadai Juno legvégül pedig a brit Sword partszakasz. Minden partszakaszt további részekre osztottak, amiket Zöld, Piros és Fehér jelöléssel láttak el.

A Utah partszakasz

5 kilométer hosszú partszakasz Pouppeville és La Madeiline között. Itt az amerikai 4. Gyalogos Hadosztály száll partra. A terület német kódja W5, és a német 709. Gyalogos Hadosztály 3 ezrede védi, amik főleg frontszolgálatra alkalmatlan katonákkal és átállt kelet-európai hadifoglyokkal vannak feltöltve.

Az első hullámban érkező 600 katona nem ütközik ellenállásba, csak a német tüzérség lő néhány sorozatot, de azok mind a tengerbe csapódnak.

Érdekesség, hogy az első hullámban száll partra Theodore Roosevelt, Jr. – a korábbi amerikai elnök fia – a hadosztály parancsnokhelyettese is. Tettével ő az egyetlen tábornok, aki az első hullámban érkezik Normandiába és 56 éves korával ő a legidősebb katona is.
20 perccel később a Brit Királyi Tengerészgyalogság 30. Kommandó Roham Csapata érkezik, akik feladata a douvres-la-delivrandei német radarállomás elfoglalása.
A később érkező hullámok sem tapasztalnak jelentős ellenállást és a nap végéig 23.250 katona és 1.700 jármű érkezik a partszakaszra. A veszteségük mindössze 200 fő.
A sikerhez hozzájárult, hogy a part mögött a szárazföldön harcolt a 82. és 101. Hadosztály is, akik megtisztították a német állásokat és délre el is érték a 4. hadosztály egységeit.

Az Omaha partszakasz

8 kilométer hosszú partszakasz Sainte-Honorine-des-Pertes és Vierville-sur-Mer között, amit a harcedzett német 352. Gyalogos Hadosztály zöme véd. Itt az újonc amerikai 29. Gyalogos, valamint a harcedzett amerikai 1. Gyalogos Hadosztályok és 9 századnyi Ranger száll partra. A Rangerek feladata Point du Hoc tengerparti szikláinak megmászása, hogy elhallgattassák a fent található német nehéztüzérségi üteget, ami veszélyezteti az inváziós flottát.

A jól kiépített német védelem ezen a szakaszon jelentős ellenállást fejt ki. Különösen az első hullámban érkező egységek szenvednek súlyos veszteségeket. A kétéltű Duplex Drive harckocsik nagy része szintén megsemmisül. Heves harcok után, de a nap végére sikerül átjárót nyitniuk a német védelmen.

A két hadosztály vesztesége 3.000 fő, a német védelemé 1.200. Haditechnikában is jelentős veszteséget szenvednek, 26 tüzérségi eszközt, 50, harckocsit és 50 partraszállító hajót.
A Rangereknek sikerül feljutniuk a sziklafalon, viszont utána szembesülniük kell vele, hogy az ütegállásokban nincsenek ott azok a lövegek, amiket meg kellett volna semmisíteniük.

A Gold partszakasz

A szakaszon a brit 50. Gyalogos Hadosztály és a 8. Páncélos Dandár száll partra. A területet a német 352. és 716. Gyalogos Hadosztályok részei védik.

A britek nem ütköznek jelentős ellenállásba, a nap végére elfoglalják a kijelölt területet és biztosítják a hídfőt. 10 kilométer mélyen betörnek a szárazföld irányába és egyesülnek a Juno partszakaszon támadó kanadai erőkkel is. 400 fő elvesztése árán 25.000 fő és jelentős mennyiségű hadianyag jut a hídfőbe a nap során.

A Juno partszakasz

A szakaszon a kanadai 3. Gyalogos Hadosztály száll partra. A területet a német 716. Gyalogos Hadosztály két zászlóalja védi. A kezdeti heves ellenállást két óra alatt felszámolják és dél körül megindulnak a szárazföld belsejébe Caen irányába, amit a nap végére 5 kilométerre megközelítenek. A hadosztály a nap során 961 főt veszít halottakban, sebesültekben és fogságba esettekben.

A Sword partszakasz

Ezen a szakaszon a brit 3. Gyalogos Hadosztály száll partra, és mivel ez a szakasz van a legközelebb Caen-hoz, a fontos közlekedési csomóponthoz, így a hadosztály feladata, hogy a nap során foglalja el a várost. A területet védő német 716. Gyalogos Hadosztály néhány egységét 45 perc alatt felszámolják és megindulnak a szárazföld belsejébe. Jelentős ellenállásba csak délután 4 óra körül ütköznek Caen alatt, amikor a német 21. Páncélos Hadosztály egységeivel kerülnek tűzharcba. A német hadosztály megakasztja előrenyomulásukat, sőt egyes egységei egészen a tengerpartig törnek előre a Sword és Juno partszakaszok határán. De a német páncélosokat visszavonják, amivel óriási lehetőséget szalasztanak el a németek, mert nyugatra fordulva a többi partszakaszon harcoló egységeket támadhatták volna oldalba.

Összegzés


A napi célkitűzéseket csak részben sikerül megvalósítaniuk a partraszállt hadosztályoknak.

A nap végére 4 partszakaszon sikerül teljesen megvetni a lábukat a szövetségeseknek, egyedül az Omaha az, ahol bár a parton tudtak maradni, de csak jelentős veszteségek árán. Viszont nem sikerül egységes hídfőt kialakítaniuk és a három kulcsfontosságú, part mögötti várost sem sikerül elfoglalniuk. 
Közel 150.000 katona, több ezer harcjármű, és sok száz tonna hadianyag gyűlik össze a hídfőben a nap során, készen arra, hogy folytassák a harcot a szárazföld belseje felé.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.