1944. június 5. hétfő

“S ont monoton bút konokon és fájón.”

Este 23.15-kor elhangzik Paul Verlaine: Őszi sanzon című versének első versszakának második szakasza  is a BBC kódolt üzenetei között. Ez jelzi a francia ellenállásnak, hogy az invázió 48 órán belül megindul és kezdjék meg végrehajtani szabotázs akcióikat a vasútvonalak, közlekedési csomópontok, távíró vezetékek és hasonló célpontok ellen.

Az inváziós flotta megindul

Dwight Eisenhower az európai szövetséges haderők főparancsnoka meghozza döntését: az invázió másnap kezdődik.
A angliai kikötőkből kifutnak az inváziós haderőt szállító hajók és a kísérő-, támogató hadihajók. A reptereken felkészülnek a harcigépek és bombázók, valamint az ejtőernyősök, közülük is legelőször a célmegjelölők, akik elsőként fognak földet érni és jelölik majd ki az ugrási zónákat az utánuk érkezőknek.
Brit célmegjelölők egyeztetik óráikat

Rommel hazautazik

Napközben Generalfeldmarschall Erwin Rommel a franciaországi B Hadseregcsoport (Armeegruppe B) parancsnoka és az Atlanti-fal főfelügyelője jelenti Generalfeldmarschall Gerd von Rundstedtnek, a nyugati német haderők főparancsnokának (Oberbefehlshaber West), hogy a rossz időjárás miatt a napokban nem várható az invázió megindulása. A német 3. Légiflotta meteorológusai is azt jelentették az előző nap során, hogy a csatorna körzetében még két hétig nem várható olyan időjárás, ami kedvező lenne egy nagyszabású hadművelethez.
Így Rommel elhagyja főhadiszállását és hazautazik felesége születésnapjára, majd hogy Adolf Hitlerrel találkozzon és a franciaországi haderőkről folytasson megbeszélést.
Ezzel egyidőben az észak Franciaországban állomásozó számos egység parancsnoka tartózkodik távol főhadiszállásától, mert pont partraszállási vezérkari gyakorlaton vesznek részt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.