1944. május 30. kedd

A texasiak rést találnak a Caesar C vonalon

Előző nap, mikor az amerikai VI. Hadtest megkezdte támadását a Róma alatti német Caesar C védelmi vonal ellen, még nem gondolták, hogy mekkora szerencséjük lesz. Az amerikai 36. Gyalogos Hadosztály a “texasi hadosztály” ugyanis talál egy rést a vonalon, ott ahol a német I. Ejtőernyős és a LXXVI. Páncélos Hadtest hadműveleti sávja találkozik. Itt egy szakaszt nem zártak le a németek és a hadosztály egységei a Monte Artemisiot megmászva be tudnak törni a védelmi vonalba. Ezzel a 6. számú főutat védők hátát is veszélyeztetik, így azok az egységek megkezdik a visszavonulást. A németek szerencséjére azért sikerült addig nyitva tartaniuk a főutat, amíg a visszavonuló német 10. Hadsereg 7 hadosztálya át tudott rajta haladni Róma alá.

A 36. Gyalogos Hadosztály
karjelzése

Tovább fokozza a nyomást a védelmen, hogy a Velletri völgynél bekapcsolódik a harcokba az amerikai II. Hadtest is, amelyik a Gusztáv vonaltól tört előre a tengerparti szakaszon.

Generaloberst Eberhard von Mackensen a német 14. Hadsereg parancsnoka benyújtja lemondását, mert felelőtlensége miatt a Caesar C védelmi vonal egy nap alatt elesett. Ezt Generalfeldmarschall Kesselring elfogadja. Utódja General der Panzertruppe Joachim Lemelsen lesz.

Rommel csapatszemlén és fegyverbemutatón vesz részt

Generalfeldmarschall Erwin Rommel a francia tengerpart mögött tartalékban állomásozó német 21. Páncélos Hadosztálynál tart csapatszemlét, valamint megtekinti az új fejlesztésű Raketen-Vielfachwerfer bemutató példányát.

A 8 cm Raketen-Vielfachwerfer a szovjet 82 mm-es M-8 Katyusa rakétavető mintájára kifejlesztett fegyver. A német rakétafegyverek forgásstabilizáltak – a fúvókákon keresztül ferde szögben áramlik ki a hajtógáz, ez hozza forgásba a lövedéket, így stabilizálva annak röppályáját – ezért gyártásuk bonyolultabb és drágább, mint a szovjet szárnystabilizált rakétáké. Viszont a német rakéták emiatt pontosabbak is.
De a német hadvezetés szeretné egyszerűsíteni a gyártást és növelni a mennyiséget, ezért kísérleteket folytatnak a szárnystablilizált rakétákkal is. Előny lenne még, hogy a nagy mennyiségben rendelkezésre álló zsákmányolt Katyusa rakétákat is fel tudnák így használni.
8 cm Raketen-Vielfachwerfer egy zsákmányolt francia
Somua MCL féllánctalpas harcjárműre telepítve

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.