1944. május 24. szerda

A német Senger védelmi vonal gyorsan omladozik

Még csak előző nap kezdte meg az 1 kanadai Gyalogos Hadosztály és a lengyel II. Hadtest a Senger vonal ostromát, de a kanadaiaknak máris sikerül áttörniük azt. A keletkezett résen át pedig a kanadai 5. Páncélos Hadosztály egységei nyomulnak a vonal mögé.
A tengerpart mentén előretörő amerikai II. Hadtest elfoglalja az Anzio felé félúton fekvő kikötővárost Terracinat.
Eközben tovább folytatódik az elkeseredett harc az anzioi hídfőben a német védők és a kitörni akaró szövetségesek között.

Az olasz flotta volt altengernagyát Pármában kivégzik

Inigo Campionit az olasz flotta volt altengernagyát Párma főterén kivégzik, miután nem hajlandó a Mussolini vezette Olasz Szociális Köztársaságot mint legitim államot elismerni.

Campioni tengerészeti pályafutása 1893-ban kezdődött, amikor 15 évesen jelentkezett az Olasz Haditengerészeti Akadémiára. Az első világháborúban a Conte di Cavour és Andrea Doria csatahajókon szolgált, majd az Ardito romboló kapitánya lett. Háborús érdemeit számos kitüntetéssel ismerték el. A két világháború között volt katonai attasé Párizsban, a Caio Duilio csatahajó kapitánya, majd az Első Flotta vezérkari főnöke. 1936-ban altengernaggyá nevezik ki, majd 1938-ban a haditengerészet vezérkari főnök helyettese lesz, valamint a fő olasz haditengerészeti erő parancsnoka.

A második világháború elején ő irányította az olasz tengeri haderőt, majd ismét vezérkari főnök helyettes lesz. 1941-től az Égei-szigetek (olaszul: Dodecanese) kormányzója és a térség haditengerészetének parancsnoka lesz. Az 1943. szeptember 8-i olasz-szövetséges fegyverszünet is Rodosz szigetén éri. Elutasítja az együttműködést a Tengelyhatalmakkal, de Rodosz helyőrsége megadja magát a német erőknek, akik fogságba ejtik Campionit.
A németek egy lengyel területen található hadifogoly táborba szállítják, majd 1944. januárjában Veronába.  
Mivel elutasítja az együttműködést Mussolinivel, akinek államát és kormányát illegitimnek tekinti, hazaárulónak minősítik és halálra ítélik.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.