1944. május 23. kedd

Megkezdődik a támadás a Senger vonal ellen

Miután az amerikai 5. és a brit 8. Hadseregek rendezték soraikat és előrevonták egységeiket a Gusztáv vonal áttörése után, megkezdik a következő német védelmi vonal, a Senger (korábban Hitler) vonal elleni támadásukat.
A lengyel II Hadtest a német 1. Ejtőernyős Hadosztály által védett Piedimonte San Germanot támadja, míg tőle balra a brit 8. Hadsereg tartalékából előrevont kipihent 1. kanadai Gyalogos Hadosztály támad.

Az amerikai VI. Hadtest megpróbál kitörni az anzioi hídfőből

A Senger vonal elleni támadással egyidőben a anzioi hídfőben rekedt amerikai VI. Hadtest is megkezdi kitörési kísérletét.
A Senger vonal elleni támadás és az anzioi kitörés terve
forrás: military.com

A hídfőben ekkora már 5 amerikai és 2 brit hadosztály összesen 150.000 katonája zsúfolódott össze, mivel még május elején az amerikai 36. Gyalogos és a brit 5. Gyalogos Hadosztályokat is idevezényelték. Velük szemben a német 14. Hadsereg 5 hadosztálya áll, jól beásott védelmi vonalaikban. Viszont hiányt szenvednek tisztekben és tiszthelyettesekben, valamint nincsenek páncélosaik és tartalék egységeik, mivel azokat mind a Cassino körüli harcokba vezényelték át. Egyedül a német 26. Páncélos Hadosztályra számíthatnak, de az még úton van a Rómától északra található állomáshelyéről.
A német 14. Hadsereg hadrendje ekkor az alábbi:
 • német I. Ejtőernyős Hadtest
  • német 4. Ejtőernyős Hadosztály
  • német 65. Gyalogos Hadosztály
  • német 3. Páncélgránátos Hadosztály
 • német LXXVI. Páncélos Hadtest
  • német 362. Gyalogos Hadosztály
  • német 715. Gyalogos Hadosztály

A VI. Hadtestnek kiemelt célja, hogy kitörésével elvágja a Rómába vezető 6. számú főutat, és ezzel elvágja a Gusztáv, majd a Senger vonalnál harcoló német 10. Hadsereg utánpótlási és egyben visszavonulási útvonalát.
Még a Fejdísz Hadművelet tervezésekor Harold Alexander, a szövetséges mediterrán erők főparancsnoka arra utasította Major-General Truscottot, az amerikai VI. Hadtest parancsnokát, hogy több támadási tervvel készüljön, amik legyenek olyan rugalmasak, hogy 48 óra alatt lehessen menet közben bármelyikre átváltani. Truscott négy tervet dolgoz ki, ezek közül az Operation Buffalo (Bölény Hadművelet) szerint Cisterna irányába támadna és Valmontonénál vágná el a 6. számú főutat, míg az Operation Turtle (Teknős Hadművelet) szerint balra törne ki a hídfőből a Monte Albano irányába és Campoleone elfoglalása után Róma irányába törne előre.
Május 5-én Alexander tábornok a Bölény Hadműveletet fogadja el.
A hadműveletben 5 hadosztály vesz részt a hídfőben állomásozó 7 közül. A brit 1. és 5. Gyalogos Hadosztályoknak balra kell kitörnie a tengerpart mentén a Via Anziatén, és lekötnie a német I. Ejtőernyős Hadtest három hadosztályát. Eközben középen az amerikai 1. Páncélos valamint 3. és 45. Gyalogos Hadosztályoknak a német LXXVI. Hadtest két hadosztályát kell támadnia. A kitörés jobb szárnyát az amerikai-kanadai 1. Különleges Hadműveleti Erőnek (1st Special Service Force) kell biztosítania.
A támadás 05.45-kor veszi kezdetét 1.500 db tüzérségi eszköz 40 perces zárótüzével. Majd megindulnak a gyalogosok és a páncélosok, akiket a légierő csatagépei támogatnak. Rendkívül heves harc bontakozik ki a jól beásott német védők és a már régóta a hídfőben rostokló szövetséges katonák között. A nap során az amerikai 1. Páncélos Hadosztály közel 100 harckocsiját lövik ki, míg az amerikai 3. Gyalogos Hadosztály 955 embert veszít. A németek is jelentős veszteségeket szenvednek, a német 362. Gyalogos Hadosztály csak ezen a napon elveszti harcoló erejének közel a felét. Az öldöklő harc egész nap tart és folytatódik másnap is.
Generalfeldmarschall Kesselring az olasz területen harcoló német csapatok főparancsnoka felismeri, hogy a támadás célja a 6. számú főút elvágása, ezért azonnal idevezényli a 240 kilométerre állomásozó Hermann Göring Páncélos Hadosztályt, hogy minden erejükkel védjék meg és tartsák nyitva a főutat.

Az amerikai légierő beveti első “okos bombáját” Normandiában

A USAAF légierő egyik magányos B-24 bombázója, a Lorelei (41-29300), 8 db P-51 Mustang vadászgép fedezete alatt beveti a legújabb fejlesztésű amerikai Azon bombát Normandiában 4 híd ellen. A bevetés sikerrel jár, mivel mind a 4 hidat sikerül eltalálni. A bevetésen nyújtott teljesítményéért a teljes legénység megkapja a Repülő Érdemkeresztet.

A VB-1 hátulról a vezérlő egységgel és a
módosított stabilizátor szárnyakkal

Az Azon (AZimuth ONly ~ csak irányszög) bomba az első amerikai rádió távvezérlésű bomba. Hivatalos jelölése VB-1 (Vertical Bomb 1) és VB-2. A VB-1 alapja egy hagyományos 1.000 fontos (450 kg) bomba, míg a VB-2-é egy 2.000 fontos (910 kg). A bombákat módosított stabilizátor szárnyakkal szerelik fel, amik végére kormánylapokat szerelnek. A rádió vezérlő rendszert a szárnyak közé építik. Szintén itt kap helyet a giroszkópos stabilizátor is, valamint egy füstgenerátor is, ami használatával nyomon követhető a bomba útja. A rádió hatótávolsága 1.500 méter és a bombába épített akkumulátor csak 3 percig képes árammal ellátni a rendszert.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.