1944. május 21. vasárnap

Hitler jóváhagyja a Tito főhadiszállása elleni támadást

Adolf Hitler jóváhagyja a jugoszláv partizánvezér Drvarban lévő főhadiszállása elleni támadás végső terveit. A hadművelet az Unternehmen Rösselsprung (Lóugrás Hadművelet) nevet viseli. Célja a jugoszláv kommunista partizánvezér Joszip Broz Tito meggyilkolása vagy fogságba ejtése.

“Tito a legveszélyesebb ellenségünk”

Így jellemezte őt néhány héttel korábban Generalfeldmarschall Maximilian von Weichs a Wehrmacht délkelet európai erőinek vezérkari főnöke. A jugoszláv partizán erőknek ekkorra más sikerült kihevernie az 1943. elejei Fehér Terv (Fall Weiss) és az 1943. nyár elejei Fekete Terv (Fall Schwarz) német hadműveletek során elszenvedett veszteségeiket. Az 1943. szeptemberi olasz kapituláció tovább fokozta erejüket a térségben és sikerült növelniük az általuk ellenőrzött területek nagyságát, valamint haderejük is elérte a 200.000 főt. 1943. november végén Jajcéban Tito miniszterelnöknek és marsallnak nevezte ki saját magát.

Tito és Tiger nevű kutyája Drvarban 

A partizán erők főhadiszállása, a Jugoszláv Kommunista Párt központja, a brit, szovjet és amerikai katonai missziók, kiképző és raktár létesítmények a bosnyák területen fekvő Drvar városába és körülötte fekvő hegyekbe és falvakba települtek. Tito személyes főhadiszállása a város központjától északra 1 kilométerre fekvő barlangban található, személyes védelméről egy saját testőr zászlóalj gondoskodik.

A területen összesen 12 – 16.000 fős partizán haderő állomásozik. Drvarhoz legközelebb, attól 5 kilométerre az 1. Proletár Hadosztály 3. Proletár Dandárja, 6 kilométerre az 1. Proletár Hadosztály többi egysége és a 6. Proletár Hadosztály, amik az 1. Proletár Hadtestet alkotják. Kissé távolabb az 5. és 8. Proletár Hadtestek állomásoznak.

A német terv, a felderítés és az előzmények

A német hadvezetés kombinált szárazföldi-légi hadművelettel szeretne lecsapni a partizánvezérre. Míg a szárazföldön a német XV. Hegyi Hadtest törne Drvar irányába, addig az SS-Fallschirmjägerbataillon 500 (500. SS Ejtőernyős zászlóalj) katonáit közvetlenül a városra dobnák le ejtőernyővel és vitorlázógépekkel, amit heves légi bombatámadás előzne meg.

SS ejtőernyősök

Kulcsfontosságúak a pontos hírszerzési jelentések a területről, a partizánok és a külföldi missziók elhelyezkedéséről, valamint Tito búvóhelyének pontos meghatározása, mivel az SS zászlóaljat több ezer partizán közé tervezik ledobni és felmentésre csak a szárazföldi haderőtől számíthatnak. Elsőre sikert kell aratniuk, nincs második lehetőségük. Ezután még mindig kérdéses lesz az ejtőernyősök sorsa, mivel ha a XV. Hegyi Hadtest nem tud időben, vagy egyáltalán, áttörni hozzájuk, az a zászlóalj biztos pusztulását jelenti.
Ezért egyszerre három hírszerző szervezet is próbálja meghatározni Tito pontos búvóhelyét.
1. Az Abwehr (a német katonai hírszerzés) II. részlegének Benesch különleges egysége. Az egység a Brandenburg Hadosztály része és népi németek alkotják, akik jól beszélik a helyi nyelveket, valamint jó kapcsolatot ápolnak a csetnik és ustaše milíciákkal, akik etnikai és vallási ellentétek miatt Tito ellenségei. Az egység már 1943. októbere óta van a partizánvezér nyomában. Leutnant Kirchner (Hadnagy) feladata Tito helyzetének pontos meghatározása. Sikerül feltérképeznie a katonai missziók helyét, és bár sikerült a barlang közelébe jutnia, nem ismeri fel annak célját, így nincs tudomása Tito rejtekhelyéről. Kirchnert a bevetés idejére átvezénylik az 500. SS Ejtőernyős zászlóaljhoz és részt vesz a tervek kidolgozásában is.
2. Az Abwehr I. részlegének FAT216 (Frontaufklärungstruppe 216 – 216. Front Felderítő Csoport) egysége. Parancsnoka Leutnant Zavadil, akit szintén  átvezényelnek az 500. SS Ejtőernyős zászlóaljhoz a bevetés idejére, de nincs tudomása Tito rejtekhelyéről és nem is vonják be a hadművelet tervezésébe.
3. Az SD (Sicherheitsdienst) az SS hírszerző szervezete. Hitler utasítására SS-Sturmbannführer Otto Skorzeny is kidolgoz egy tervet, függetlenül a másik két szervezettől. Skorzeny egy dezertőr partizántól megtudja Tito pontos búvóhelyet és ennek alapján készít támadási tervet. De a dezertőrt fogságba ejtik a partizánok, ezért azt valószínűsítik, hogy a terv lelepleződött és elvetik azt. Ezután nem készítenek újabb tervet, és az értékes információ sem kerül megosztásra SS-Hauptsturmführer Kurt Rybkával, az 500. SS Ejtőernyős zászlóalj parancsnokával, aki az ejtőernyős bevetés részleteit dolgozza majd ki.
A nem megfelelő információáramlás az SD és az Abwehr közötti rivalizálásnak köszönhető.
A másik oldalon a partizánoknak jól szervezett hírszerző hálózatuk van. Már fél éve gyanítják, hogy valamilyen ejtőernyős hadművelet készül. Egy hónappal korábban már felfedezték a Jugoszláviába érkezett 500. SS Ejtőernyős zászlóaljat és a Zágrábba és Banja Lukába telepített vitorlázó- és légi szállítógépeket. Ezért elővigyázatosságból megváltoztatták Tito rejtekhelyét. Azután Tito csak nappal használja a drvari baralngot, az éjszakákat a 7 kilométerre található bastasii barlangban tölti. Valamint közelebb vonják a 6. Proletár Hadosztályt is Drvarhoz.
A támadási hadműveletet von Weichs dolgozta ki, ezt hagyja jóvá Adolf Hitler ezen a napon. A támadás időpontja 1944. május 25. A szárazföldi haderő, a német XV. Hegyi Hadtest csak ezután kapja majd meg a részletes terveket, ami rendkívül szűk felkészülési időt jelent. Az SS ejtőernyősök parancsnoka, SS- Hauptsturmführer Kurt Rybka sincs sokkal jobb helyzetben. Ő legalább már előző nap megkapta a terv kivonatát, de a részleteket ő is csak később kapja majd meg.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.