1944. május 19. péntek

Az 5. és 8. Hadseregek felkészülnek a Hitler vonal elleni támadásra

Miután az amerikai 5. és a brit 8. Hadseregek egy hetes harc során áttörték a Gusztáv vonal nyugati szárnyát, megpróbálják a mögötte kiépített Hitler vonalat menetből áttörni. De nem járnak sikerrel, mivel az élen harcoló egységek már kimerültek és némelyik szétzilált is, valamint még nem tudták teljes haderejüket átjuttatni a megnyitott folyosókon. Ezért úgy döntenek először rendezik soraikat, de az napokba telik, míg a 20.000 járműből és 2.000 páncélosból álló haderejüket teljesen felfejlesztik a támadáshoz.

Időközben a Hitler vonalat Adolf Hitler utasítására Senger vonalnak nevezik át, hogy áttörése esetén ne legyen szimbolikus jelentősége.

Egy Berlin felett szerencsétlenül járt B-17 bombázó

A Berlin elleni nappali légitámadás során a Miss Donna Mae II nevű B-17G típusú bombázó a bombavetés közben egy másik gép alá sodródik, és az abból vetett bombák útjába kerül. Az első bomba leszakítja a baloldali vízszintes vezérsíkját, amitől a gép zuhanni kezd, majd dugóhúzóba kerül, amiből a pilótáknak nem sikerül kihozni a gépet. A bombázó végül a földbe csapódik, 11 fős legénységéből senki sem éli túl a balesetet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.