1944. május 18. csütörtök

Véget ér a negyedik cassinoi csata

A cassinoi apátságot elfoglalja a lengyel II. Hadtest

Emil Czech a Hejnał mariackit
játssza a győzelem tiszteletére
az apátság romjainál

Mivel az egy hete tartó heves szövetséges támadás eredményeként a Gusztáv vonal nyugati szárnya összeomlott, a német védelem a 13 kilométerrel hátrább kiépített Hitler vonalba húzódik vissza. A Liri-völgyben előretörő brit 78. Gyalogos Hadosztály Cassino városától 3,2 kilométerre nyugatra egyesül a lengyel II. Hadtesttel. Még a nap során a 12. Podóliai Lengyel Lovas Ezred katonái kitűzik a lengyel zászlót az apátság romjaira, miután előző nap a német ejtőernyősöket visszavonták Cassinoból és a környező területről, valamint az apátságból is. Az apátságban csak azok a német sebesültek maradtak, akik nem voltak szállítható állapotban.
Ezzel véget ér a negyedik cassinoi csata. A szövetségeseknek most tovább kell üldöznie a német 10. Hadsereget, ami a Hitler vonalba, a következő német védelmi vonalba húzódik vissza.

A négy cassinoi csata mérlege

Amikor 1944. január 17-én a szövetségesek megindították az első támadásukat a Cassino körüli területen kiépített német védelem ellen, még nem gondolták, hogy négy csatára és négy hónapra lesz szükségük az áttörésre. A Gusztáv védelmi vonal nehéz diónak bizonyult.
A vonalat a németek nagy szakértelemmel, a terep adta lehetőségeket maximálisan kihasználva alakították ki. Elegendő idejük is volt rá, mivel az amerikai 5. és a brit 8. Hadseregek csak hosszasan, halogató harcokkal lassítva érték el azt. Ekkorra már ki is fáradtak, szükségük volt a pihenésre, feltöltésre, utánpótlásra.
Nemcsak a védelmi vonal, hanem annak védői is jól felkészültek. A kulcsfontosságú Monte Cassinot és később a cassinoi apátságot védő német 1. Ejtőernyős Hadosztály nagyon kemény ellenfélnek bizonyult. A szövetségesektől meg is kapták a “Zöld Ördögök” jelzőt.
A szövetségesek az első három csatában mindig más irányból, más módon és más, csak egy hadtest méretű egységgel kísérelték meg az áttörést. De ez nem vezetett sikerre, a szívós német védelmen nem tudtak rést ütni.
Csak a negyedik csata hozta meg az áhított eredményt, az áttörést, de ehhez heteken át tartó felkészülésre és négy hadtest összehangolt egyidejű, több irányú támadására volt szükség.

A négy csatában a németek nagyságrendileg 20.000, míg a szövetségesek 55.000 főt vesztettek halottakban, eltűntekben és sebesültekben.
A civil lakosság is nagy árat fizetett a csaták miatt, a térség elnéptelenedett, a falvak romokban álltak. A francia gyarmati marokkói csapatok a Goumierek, sok atrocitást követtek el a lakossággal szemben. Még szó is született az általuk elkövetett erőszakokra, rablásokra a “marocchinate”, vagyis “marokkóizált”-nak nevezték azokat akik áldozatul estek nekik.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.