1944. május 14. vasárnap

A marokkói Goumierek mélyen betörnek a Gusztáv vonalba

A Francia Expedíciós Hadtest marokkói Goumierei a Liri-völggyel párhuzamosan a hegyekben mélyen előretörnek és ezzel a német védelmi vonal mögé kerülnek.

Marokkói Goumierek

A Goumierek a francia gyarmati hadseregben szolgálnak, hegyvidékről származnak és hegyi hadi kiképzést kaptak, ezért remekül alkalmazhatók nehéz hegyi terepen.

Most is olyan terepen jutottak át, amit a németek nem védtek, mivel a nehéz hegyi terepet nem tartották átjárhatónak.

Leutnant August Lambert megkapja a Vaskereszt Lovagkeresztjét

Leutnant August Lambert, miután a Krím-félszigeten folytatott légiharcokban megszerzi 90. légigyőzelmét is, megkapja a Vaskereszt Lovagkeresztjét.

Lambert a II/Schlachtgeschwader 2 – ami egy csatarepülő osztály – kötelékében, a krím-félszigeti védekező harcokban tünteti ki magát. Az osztály Focke-Wulf Fw 190 F-8 csatarepülőivel támogatta a földi csapatok harcát, de mint az egyik legerősebb légi egység a félszigeten, elfogóvadász feladatokat is ellátott és számos légi harcban is részt vett. 247 db szovjet gépet lőnek le, amiből Lambert eredménye 70 db, amit egy rövid, három hetes időszak alatt ért el.

Az Me 163 első bevetése

Major Wolfgang Späte végrehajtja az első éles harci bevetést az új rakétahajtású Me 163 vadászgéppel. Späte a Luftwaffe 72 légigyőzelmet elért Lovagkereszttel és a Tölgyfalombokkal kitüntetett pilótája. 1942. tavasza óta vett részt az Me 163 kifejlesztésében az Erprobungskommando 16 (EKdo 16) alakulatnál, ahol 1943. április 17-én repült először a rakétahajtású géppel.

Me-163

Az éles bevetésre a Birodalom északi része fölött kerül sor, Bad Zwischennahnból startolva. Két amerikai P-47 kísérővadásszal is harcba keveredik, de hajtóműhiba miatt idő előtt vissza kell térnie a bázisra.

  Vélemény, hozzászólás?

  Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

  WordPress.com Logo

  Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

  Google kép

  Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

  Twitter kép

  Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

  Facebook kép

  Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

  Kapcsolódás: %s

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.