1944. május 12. péntek

Sikerekkel indul a negyedik cassinoi csata

A másfél órás tüzérségi előkészítést követően reggelre minden szövetséges hadtest képes előretörni, a amerikaiak csak kis-, viszont a franciáknak jelentős mértékben. A briteknek sikerül átkelnie a Rapido folyón és pontonhidat építeni, amin a páncélosaik át tudnak kelni.

4,2 hüvelykes brit aknavető a csata első napján

A lengyelek a Cassino körüli hegyekben bonyolódnak kegyetlen csatába a német ejtőernyősökkel. Az élen haladó lengyel zászlóaljakat a koncentrált német tüzérségi, aknavető és kézifegyver tűz szinte teljesen megsemmisíti. A hegyeken folytatott harcok első 3 napjában a lengyelek 281 tisztet és 3.503 katonát vesztenek majd el.

Délután a németek heves ellentámadásokat indítanak az áttörések és a hídfők felszámolására.

Sepoy Kamal Ram kiérdemli a Viktória Keresztet

A 19 éves indiai Sepoy Kamal Ram az indiai 8. Gyalogos Hadosztály 8. Ezredének 3. zászlóaljában vesz részt a Cassino körüli harcokban. Még a támadás kezdetén a századát egy 4 géppuskafészekből álló védvonal állítja meg. Önkéntesként jelentkezik, hogy a vonal hátába kerülve egyedül megpróbálja felszámolni azt. Sikerül a védvonalat megkerülve bejutnia a lövészárokba, ahol puskával és bajonettel felszámolja az első géppuskafészket, majd a második felé indul, amit puskával és gránáttal számol fel. Majd látja, hogy egy társa a harmadik felé indul. Csatlakozik hozzá és elhallgattatják azt is. Bátorságával sikerült a kritikus helyzetből kimenteni a századát. Később még egyedül számol fel egy német ellenállási pontot, ami szintén megakasztotta az egyik szakasz előrenyomulását.
Hősiességért és bátorságáért felterjesztették a Viktória Keresztre, amit 1944. július 27-én vett át. Szülőfalujában halt meg 1982-ben.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.