1944. május 11. csütörtök

Megkezdődik a Fejdísz Hadművelet

Este 23.00-kor 1.660 db tüzérségi eszköz össztüzével a szövetségesek megindítják a Fejdísz Hadműveletet (Operation Diadem) az olasz fronton. A hadművelet célja, hogy az amerikai 8. Hadsereg és a brit 5. Hadsereg áttörje a német 10. Hadsereg állásait a Gusztáv védelmi vonalon és hogy az amerikai VI. Hadtest kitörjön az anzioi hídfőből, a német 14. Hadsereg szorításából, majd törjenek előre a Liri-völgyben Róma irányába. Mindezekkel jelentős német erőket is lekötnének, amiket így nem tudnak majd a németek a tervezett franciaországi partraszállás helyszínére átcsoportosítani.

A Fejdísz Hadművelet terve
forrás: wikipedia

A hadműveletet majd két hónapos előkészítés előzte meg, a csapatok kipihentek és felkészültek, valamint már az időjárás is megfelelő a légierő és a páncélosok bevetéséhez. Hogy a németeket megtévesszék, az amerikai 36. Gyalogos Hadosztályt partraszállási gyakorlatra küldték, valamint hamis rádióforgalmat generáltak, azt a látszatot keltve, hogy Rómától északra történő partraszállásra készülnek és ezzel a német tartalékokat távol tartsák a Gusztáv vonal körzetétől. A csapatmozgásokat csak az éjszaka sötétjében volt szabad végrehajtani és felfújható harceszközökkel tévesztették meg a német légifelderítést. A csel bevált, mert Feldmarschall Kesselring úgy számolt, hogy 6 szövetséges hadosztály állhat szemben az ő cassinoi 4 hadosztályával. A valóságban 13 szövetséges hadosztály készült a támadásra.

Első lépcsőben a Gusztáv vonal elleni támadás indul meg. Ebben a két szövetséges hadsereg négy hadteste támad egy időben, egyszerre fejtve ki nyomást a német 10. Hadseregre, ellentétben a korábbi cassinoi csatákkal (I. II. III.) amikor csak egyes hadtestek támadtak, amik így nem tudtak kellő erőt kifejteni az áttöréshez. A négy hadtest, felvonulásuk és feladatuk szerint nyugatról keletre:
Az amerikai 5. Hadsereg alárendeltségében:
  • amerikai II. Hadtest (az amerikai 3., 85. és 88. Gyalogos Hadosztályok) – támadás a 7. számú főút mentén Róma irányába
  • Francia Expedíciós Hadtest (a francia 1. Motorizált Gyalogos Hadosztály, a 2. marokkói Gyalogos Hadosztály, a 3. algériai Gyalogos Hadosztály és a 4. marokkói Hegyi Hadosztály) – támadás a Garigliano folyón keresztül
A brit 8. Hadsereg alárendeltségében
  • brit XIII. Hadtest (a brit 4. és 78. valamint az indiai 8. Gyalogos Hadosztályok és a brit 6. Páncélos Hadosztály) – támadás a Liri-völgy irányába
  • lengyel II. Hadtest (a lengyel 3. és 5. Gyalogos Hadosztályok) – támadás a Cassino városa mögötti hegyek irányába
Az amerikai 5. Hadsereg alárendeltségébe tartozik még az anzioi hídfőben harcoló amerikai VI. Hadtest, ami az első támadási lépcsőben nem vesz részt. A két hadsereg mögött pedig a kanadai I. Hadtest áll tartalékban, hogy egy áttörés esetén bevetve kiterjesszék azt.
Ezzel szemben a német 10. Hadsereg az alábbi erőket tudta felvonultatni a teljes Gusztáv vonalon:
  • német XIV. Páncélos Hadtest (a német 15. Páncélgránátos valamint 71. és 94. Gyalogos Hadosztályok)
  • német LI. Hegyi Hadtest (a német 1. Ejtőernyős, a német 5. Hegyi, a német 114. Vadász és a német 44. Hoch und Deutschmeister Birodalmi Gránátos Hadosztályok)
  • Hauck Hadtestcsoport (a német 305. és 334. Gyalogos Hadosztályok)
A másfél órás tüzérségi előkészítés után egyszerre indul meg a 4 hadtest támadása 12-én hajnalban. 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.