1944. április 27. csütörtök

Súlyos kommunikációs hibák okoznak veszteséget az Exercise Tiger alatt

Az április 22-én kezdődött hadgyakorlaton elérkezett az idő, hogy a partraszállási hadműveleteket gyakorolják. Az amerikai csapatok előző este rakodtak be és hajnalban érik el a partszakaszt. A terveknek megfelelően a brit szárazföldi és a tengeri tüzérség is éles lőszerekkel hajt majd végre lőgyakorlatot a partraszállási gyakorlathoz képest 1 órával korábban, fél óra időtartamban, hogy az amerikaiak szokják az éles nehéztüzérséget és minél élethűbb hang és fényviszonyok között hajtsák végre a gyakorlatot. De számos partraszállító hajó késésben van, ezért a teljes gyakorlatot 1 órával elhalasztják. Viszont mivel az amerikaiak és a britek nem azonos frekvencián kommunikálnak, ez nem minden partraszállító hajóhoz jut el, így ezek a csapatok a nehéztüzérségi lőgyakorlattal egyidőben kezdik meg a partraszállási gyakorlatot. Ezeket az amerikai egységeket a brit nehéztüzérségi tűz tépi szét a partszakaszon. 

Norman Cyril Jackson kiérdemli a Viktória Keresztet

Az április 26-ról 27-re virradó éjszaka a RAF No. 106 Squadronjának Lancaster bombázói is a schweinfurti golyóscsapágy üzemeket támadják. Az ME 669 jelű bombázót egy német éjszakai vadász támadja meg és eltalálja a jobb oldali szárny üzemanyag tankját, ami kigyullad, és félő, hogy a teljes üzemanyag mennyiség berobban.

Sergeant Norman Cyril Jackson a gép fedélzeti mérnöke ejtőernyőjét felvéve egy tűzoltó berendezéssel felszerelkezve kimászik a 6.100 méteres magasságon 230 km/óra sebességgel repülő gép szárnyára, hogy a tüzet eloltsa. Egyik kezével a szárny belépő élébe kapaszkodik, míg a másikban a tűzoltó berendezéssel a tüzet próbálja megfékezni. Eközben a lángoktól a keze, arca, ruhája is megég. Ekkor a német éjszakai vadász visszatér, hogy ismét lecsapjon. Újabb sorozatot ad le a bombázóra, amiből két lövedék Jackson lábát is eltalálja, aki ettől lezuhan a gép szárnyáról. Szerencséjére megégett ejtőernyője működik és egy német falu közelében ér földet, de a könyökét eltöri a földre érkezéskor. Elfogása után 10 hónapig ápolják kórházban, mire felépül. Ezután a Stalag IX-C hadifogoly táborba kerül, ahonnan kétszer is megszökik. Második alakalommal sikerül az amerikai 3. Hadsereghez eljutnia.

Történetét a végül lezuhant gépének szintén hadifogoly táborból kiszabadult tagjaitól ismerték meg. Ezután terjesztették fel a Viktória Keresztre, amit 1945. október 26-án kapott meg.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.