1944. április 20. csütörtök

Adolf Hitler 55 éves

Adolf Hitler, a Nagy Német Birodalom Führere ezen a napon tölti be 55. születésnapját. Berchtesgadeni rezidenciáján kitüntetések adományoz a születésnapi ünnepség keretében, ami további megtiszteltetést jelent a kitüntetetteknek.

Anzionál elsüllyed a LST-305 partraszállító hajó

Olasz M.A.S torpedóvető gyorsnaszád
Olasz torpedóvető gyorsnaszádok támadása következtében elsüllyed a brit LST-305 jelű partraszállító hajó. Az anzioi partraszállás óta az olasz torpedóvető gyorsnaszádok már többször intéztek támadás az öbölben található szövetséges hajók ellen, de most először sikerült eredményt elérniük.

A RAF először veti be radarral felszerelt B-17G bombázóit

A Brit Királyi Légierő (RAF) 85 db B-17G típusú bombázó repülőgépet kapott még 1943. novemberében, amik a Fortress III elnevezést kapták. Közülük 3 db radarral felszerelt repülőgépet az Azori-szigetekre vezényeltek, ahol tengeri őrjáratokon vettek részt, majd meteorológiai századokhoz kerültek.

Fortress III (SD)

A fennmaradó 83 db a RAF No. 100 group No.217 Squadronjához került Oulton at Aylshambe, Angliába. Ezeket számos radarberendezéssel szerelték fel – a Monica farok-veszélyjelzővel, a Jostle VHF zavaróval, az Airborne Grocer zavaróval – amik a német éjszakai vadászok radarjait zavarták, valamint a navigációt és a bombavetést segítő Gee és Loran navigációs radarokkal és egy H2S radarral, ami a gépek orra alá került. Ezek a Fortress III (SD) jelölést kapják. A bombázó század több mint 1.000 éjszakai bevetésen vesz részt a háború végéig, amiknek során a radar berendezéseknek köszönhetően csak 8 db bombázót veszítenek. Az alakulatot 1945. júliusában oszlatják majd fel. 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.