1944. április 6. csütörtök

Az 1. Páncélos Hadsereg sikeresen kitör a bekerítésből

A német 1. Páncélos Hadsereg Bucaz városánál kapcsolatot létesít a felmentő II. SS Páncélos Hadtest felderítő egységeivel. Elérve a saját vonalakat a hadsereg fel is fejlődik és új védelmi vonalat épít ki.
A nehéz körülmények között, két hétig folyamatosan harcolva kitörő hadsereg csak jelentékeny veszteségeket szenvedett élőerejét tekintve. Könnyű és személyes fegyverzettel is jól el vannak látva, viszont csak 45 db páncélosnak sikerült a katlanból kijutnia. Ebben az állapotában a hadsereg csak korlátozott mértékben alkalmas támadó hadműveletre és feltöltésre szorul.

A kitörés második szakasza
forrás: Operations of Encircled Forces:
German Experiences in Russia

A kitörés során ellenben megsemmisítettek 357 db ellenséges harckocsit, 42 db rohamlöveget és 280 db tüzérségi eszközt.

A kamanyec-podolszkiji katlanból történő kitörést a háború után, mint a katlanból való kitörés iskolapéldáját fogják oktatni.

Kitörés a koveli bekerítésből

Az 1944. március elején a Pripjaty-mocsarak és Kovel körzetében bekerített 5. SS-Panzer-Division “Wiking”, a német 5. Páncélos Hadosztály, a 4. Páncélos Hadosztály és a 131. Gyalogos Hadosztály sikeresen kitör a bekerítésből. A kitöréshez szükséges folyosót a Wiking hadosztály frissen a frontra érkezett egységei nyitják meg.
Az 5. SS-Panzer-Division “Wiking” még harcképes, de csak könnyű fegyverzetű egységeit a korszuny-cserkasszii katlanból történt kitörést követő rövid pihenő után irányítják Kovel védelmére, míg más egységeit a hátországban szervezik újra és fegyverzik fel.
A április 4-én indult felmentési kísérlet élén a Wiking újraszervezett páncélos ezredének 2. zászlóaljának 8. századának Panzerkampfwagen V. Párduc harckocsijai haladtak SS-Obersturmführer Karl Nicolussi-Leck parancsnoksága alatt. A támadás megindulta után nem sokkal leállították azt és visszavonták a csapatokat. Nicolussi-Leck kockáztatva a hadbíróságot, figyelmen kívül hagyta a parancsot és 5 Párducával folytatta a támadást. Végül számos szovjet harckocsit kilőve az ő harckocsija ér át elsőként a bekerítettekhez. Tettéért később megkapja a Lovagkereszt kitüntetést.

Karl Nicolussi-Leck

Miután sikerül biztosítani a folyosót megkezdődik a kivonulás a bekerítésből. A korszuny-cserkaszii katlanból történt kitöréssel ellentétben ez jól szervezetten zajlik, és a hadosztályoknak sikerül harceszközeiket is kimenteniük.

Abdul Hafiz kiérdemli a Viktória Keresztet

Abdul Hafiz
Abdul Hafiz az indiai 9. Jat Gyalogos Ezred jemadarja (tiszti rang, nagyjából alhadnagynak felel meg), miközben támadásra vezeti egységét az indiai Imphalban a japánok ellen, megsebesül, de tovább folytatja a rohamot és az egységével sikerül elfoglalniuk a kijelölt állásokat. Nem sokkal később halálos sebesülést szenved. Hősiességéért posztumusz megkapja a Viktória Keresztet július 27-én.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.