1944. március 25. szombat

Az 1. Páncélos Hadsereget bekerítik

Az 1. és 2. Ukrán Frontoknak sikerül szinte teljesen bekerítenie az Ukrajnában harcoló német 1. Páncélos Hadsereget. A hadsereg 4 hadtestből áll (ezekből 3 páncélos), amik összesen 20 páncélos és páncélgránátos hadosztályból állnak, 200.000 fős összlétszámmal. Parancsnokuk Generaloberst Hans-Valentin Hube.

A keleti front 1944. tavaszán
forrás: wikipedia

Ez a hadsereg képezte Generalfeldmarschall Erich von Manstein Dél Hadseregcsoportjának legerősebb alakulatát. A szovjetek célja az volt, hogy ezt az ütőképes erőt teljesen bekerítsék és egy második sztálingrádi csata keretében elpusztítsák.

Mikor nyilvánvalóvá válik a szovjetek szándéka Hube és von Manstein kérvényezik a visszavonulást, de Adolf Hitler elutasítja azt. Ekkorra már szinte teljessé válik a bekerítés, és már csak Kotyinnál marad kijutási lehetőség. A terület középpontjában Kamanyec-Podolszkij található.

A katlan
forrás: Operations of Encircled Forces:
German Experiences in Russia
A hadsereg két heti ellátmánnyal rendelkezik, de csak nagyon kevés üzemanyaggal. Hogy spóroljanak vele, a meglévő mennyiséget a harcjárművekhez osztják ki. A Luftwaffe megpróbálja a levegőből ellátni a csapatokat, de a rossz időjárás korlátozza lehetőségeit, valamint egyik szomszédos hadsereg – a délkeletre található német 8. Hadsereg és az északnyugatra található német 4. Páncélos Hadsereg – sem tud érdemi segítséget nyújtani az 1. Páncélos Hadseregnek.
Hube minden, a Dnyeszter folyótól délre harcoló alakulatnak elrendeli, hogy vonuljanak vissza a szovjet 2. Ukrán Front 40. Hadseregének délről indított támadása elől. Zsukov Marsall ezt látva azt feltételezi, hogy nemsokára áttörhet déli irányból, ezért további csapatokat vezényel a katlan déli részére. Hube, hogy növelje védelmi erejét, megrövidíti a védelmi vonalakat, ezzel csökkentve a katlan méretét is, valamint engedélyt kér mozgó védelmi taktika alkalmazására, de ezt elutasítják. Válaszul erre, inkább átszervezi erőit, a 4 Hadtestet 3 Hadtest-csoportba szervezi. General der Infanterie Hans Gollnick, a XLVI Páncélos Hadtest parancsnoka vezetésével megalakul a Korpsgruppe Gollick, General der Panzertruppen Hermann Breith, a III Páncélos Hadtest parancsnoka vezetésével a Korpsgruppe Breith, és General der Infanterie Kurt von der Chevallerie, az LIX Hadtest parancsnoka vezetésével a Korpsgruppe von der Chevallerie.
Von Manstein ismét Hitler engedélyét kéri a kitörésre, amit végül sikerül megkapnia. Hube déli irányba szeretne kitörni a Dnyeszter folyón keresztül Románia területére. De von Manstein ezt nem engedélyezi, mivel így sok időbe telne, mire Romániából újra a frontra szállítanák a hadsereget. Ehelyett azt rendeli el, hogy a kitörést nyugati irányba kell végrehajtani, a magyar VII. Hadtest irányába, így szinte azonnal új frontvonalat tudnak majd alkotni. Nyugati irányból Paul Hausser II. SS Páncélos Hadteste közeledik, velük kell majd Tarnopolnál, 250 kilométerre Kamanyec-Podolszkijtól, találkozniuk. De ehhez számos folyón és saras terepen kell majd átküzdeniük magukat.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.