1944. március 23. csütörtök

Véget ér a harmadik cassinoi csata

Cassino városa és az apátság irányába indított támadások már 4 napja folyamatosan tartanak. A német ejtőernyősök keményen védekeznek, a városban csak nehéz háztól-házig tartó harcban tudnak előrejutni a szövetségesek és a hegyekben se tudnak áttörő sikereket elérni. A folyamatos harcokban mind a két fél kimerül. Harold Alexander, a szövetséges 15. Hadseregcsoport parancsnoka, tábornokai egyetértésével leállítja a támadást. A brit 4. Indiai és 2. Új-Zélandi Gyalogos Hadosztályokat kivonják a frontvonalból, állásaikat a hegyekben a brit 78. Gyalogos Hadosztály, a városban a brit 1. Gárda Dandár veszi át. A következő három napban visszavonják a Hóhér dombon elszigetelt Gurkhákat és a 202. számú magaslaton szintén elszigetelt új-zélandi 24. zászlóaljat.

Sebesült német ejtőernyős

A harmadik csata során az indiai hadosztály 3.000, az új-zélandi 1.600 főt vesztett halottak, sebesültek és eltüntek formájában. A heves német ellenállásnak is meg van az ára, a fronton harcoló zászlóaljak mérete 40-120 főre csökken.

Lovagkereszt és Tölgyfalombok adományozása Luftwaffe pilótáknak

Miután Walter “Graf Punski” Krupinski megszerzi 174. légigyőzelmét 1943. március 2-án, tettével kiérdemli Lovagkeresztjéhez a Tölgyfalombok ékesítményt. Ebben az időszakban Erich Hartmann volt a kísérője a Jagdgeschwader 52 (JG 52) kötelékében, aki szintén nemrég érdemelte ki a Tölgyfalombok ékesítményt.
Mindkettőjüket Berlinbe, a Reichsluftfahrtministeriumba (Légügyi Minisztérium) rendelik a kitüntetés átadására. Mikor megérkeznek közlik velük, hogy az átadás a Führer főhadiszállásán lesz, ahová az éjszakai vonattal kell elutazniuk. A vonaton további, szintén a kitüntetésük átvételére érkező Luftwaffe pilótákkal találkoznak, Gerhard Barkhorn, Johannes Wiese, Kurt Bühligen, Horst Ademeit, Reinhard Seiler, Hans-Joachim Jabs, Dr. Maximilian Otte, Bernhard Jope vadászpilótákkal, Hansgeorg Batcher bombázó pilótával és Fritz Petersen Flak tiszttel. Úgy gondolják, hogy a Kelet-poroszországi főhadiszállásra tartanak, de kiderül, hogy a berchtesgadeni Berghofba utaznak. A vonatút alatt sikerül alaposan berúgniuk konyakkal és pezsgővel. Mikor megérkeznek, Major Nicolaus von Below, Hitler szárnysegédje ledöbben a részeg, állni sem bíró társaságtól. Többszöri kijózanítási kísérlet után még mindig nem józanok. Mikor Hartmann felveszi tiszti sapkáját, rádöbben, hogy az túl nagy rá, de von Below idegesen közli vele, hogy azt vegye le, mert az a Führeré.
Végül mindenki átveszi kitüntetését Adolf Hitlertől a Berghofon.

A Vezúv bombázókat tesz tönkre

A Vezúv forró vulkáni hamut lövel ki, ami a közelben lévő térségre hullik, így a Pompei Légibázisra is, ahol az vastagon belepi és károkat okoz az ott állomásozó, amerikai 340th Bomb Group B-25 bombázóiban.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.