1944. március 19. vasárnap

A Magyar Királyság megszállása

Hajnali 4.00-kor a kijelölt német egységek megkezdik az Unternehmen Margarethe I. végrehajtását, a Magyar Királyság megszállását. Ezek a haderők már a határ mellett tartózkodtak, mivel korábban, áthaladó, vagy más irányba tartó csapatoknak álcázva már elfoglalták megindulási helyeiket.
A megszálló haderőt az alábbi négy hadtest alkotta:
A XXII. Hegyi Hadtest déli irányból támad szerb területről kiindulva, ahol korábban már részt vett a Tito partizánjai elleni Cannae Hadművelet előkészítésében, így nem volt feltűnő a határ közelében való megjelenése. A hadtestet három harccsoportra osztották (Hildebrandt, Brauner, Streckenbach). Feladatuk Szeged, Kecskemét, Baja, Dunaföldvár irányokban Budapest felé törni, miközben a Tisza és Dráva hidakat, közlekedési csomópontokat el kell foglalniuk, a magyar helyőrségeket, reptereket semlegesíteniük kell.
A LXIX. Különleges Hadtest délnyugati irányból támad horvát területről kiindulva, két harccsoportba (Stettner, Zwade) osztva. Feladtuk Pécs, Kaposvár irányokban Székesfehérvár felé törni, miközben a Dráva hidakat, közlekedési csomópontokat el kell foglalniuk, a magyar helyőrségeket, reptereket semlegesíteniük kell.
Az LVIII. Tartalék Páncélos Hadtest északnyugati irányból, osztrák területről kiindulva támad. Erőit a Panzer Lehr-Division és a 16. SS-Panzergrenadier-Division “Reichsführer-SS” hadosztályok köré szervezve két harccsoportba osztják. Feladtuk Győr, Komárom, Sopron, Veszprém irányokban Budapest felé törni, miközben biztosítaniuk kell a Bakony, Pápa, Tata, Bánhida és Budapest körüli ipari térségeket, a magyar helyőrségeket, reptereket pedig semlegesíteniük kell.
A LXXVIII. Különleges Hadtest északi irányból támad, szlovák területről kiindulva. Mivel a szlovák kormánynak nem volt tudomása a hadműveletről, így hogy ne legyen gyanús, csak délben indult meg a hadtest. Feladata a Miskolc körüli ipari körzet biztosítása, Budapest keleti részének elfoglalása, és minden keleti irányba történő mozgás megakadályozása.
A királyság fennmaradó keleti részét a németek nem tervezik elfoglalni. 
A hadtestek megindulásával egy időben német ejtőernyősök szállnak le Ferihegyen és más reptereken. Elfoglalják a közlekedési csomópontokat, postákat, telefonközpontokat.
12 órával később pedig a Magyar Királyság megszállása be is fejeződik.

Magyar részről ellenállásra nem kerül sor, eltekintve néhány helyi jelentőségű eseménytől.
2 óra 15 perckor Linzben, az Adolf Hitlerrel történt előző napi megbeszélésről hazafelé tartó Horthy kormányzótól Jagow nagykövet elbúcsúzik és bemutatja utódját, Edmund Veesenmayert az új nagykövetet és teljhatalmú megbízottat. A különvonatot a németek biztonsági okokra való hivatkozással visszatartják.
3 órakor Szombathelyi Ferenc Vezérezredes a Honvéd Vezérkar Főnöke üzenetet küld, miszerint a németek nem ellenséges szándékkal jönnek, és őket barátilag kell fogadni.
10 órakor Horthy kormányzó különvonata megérkezik a Kelenföldi pályaudvarra, ahol már német dísszázad várja.
12 óra 45 perckor Kállay Miklós bejelenti kormánya lemondását.
13 órakor Veesenmayer táviratot küld Berlinbe: “Zökkenőmentes utazás után ma 11 órakor Pestre érkeztem és az ügyek intézését átvettem. Budapest városképe nyugodt… A kormány átalakítása folyamatban van…”

Újabb sikertelen támadások Cassino városa és a monostor ellen

Az Új-Zélandi Hadtest egyszerre szeretne meglepetésszerű támadást indítani Cassino városa és a monostor ellen. Az apátság elleni támadásban bevetik a brit 20. Harckocsi Dandárt is, aminek Caira irányából kell az Albaneta major irányába támadnia, majd tovább a monostor felé.

Német ejtőernyősök és egy StuG III rohamlöveg
Cassino városában

De a támadási tervüket keresztül húzza a német 1. Ejtőernyős Hadosztály nem várt heves támadása a monostor irányából a Kastély-domb felé. Így meghiúsul a monostor elleni támadás, valamint a gyalogsági fedezet nélkül maradt valamennyi harckocsit megsemmisítik a németek.

A város elleni támadás sem jár sok sikerrel, valamint a német ejtőernyősök megerősítik állásaikat a Kastély-domb körül, ami a további szövetséges előretörés útjába áll.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.