1944. március 15. szerda

Megkezdődik a harmadik cassinoi csata

A támadás terve szerint, február 24-én a brit 8. Hadsereg Új-Zélandi Hadtestének kell két irányú, párhuzamos támadást végrehajtania északról, a bal szárnyon Cassino megerősített városa ellen, míg a jobbon a Monostor hegy felé. Végül ki kell jutniuk a Liri-völgybe, ahol a február végén a hadtesthez csatolt brit 78. Gyalogos Hadosztály, miután átkelt a Rapido folyón Cassino előtt, megkezdi előrenyomulását Róma felé.

A 3. csata terve
forrás: wikipedia

A terv szerint ezek végrehajtásához három egymást követő jó időjárású napnak kell lennie, hogy a támogató erős légi és szárazföldi bombázásokat végre tudják hajtani. De a téli időjárás nem akart megváltozni, így a támadó csapatoknak közel három hetet kellett fagyos állásaikban eltölteniük, míg alkalmassá nem váltak a körülmények a támadás megkezdéséhez. További problémát jelentett, hogy a brit 2. Új-Zélandi Gyalogos Hadosztály parancsnoka Major General Kippenberger aknára lépett és elvesztette mindkét lábát. A helyére Brigadier Graham Parkinson került.

A támadást három és fél órás tüzérségi előkészítés előzi meg, amiben 746 db tüzérségi eszköz 750 tonna gránátot lő ki a célterületre, amit direkt nagy szórással vesznek tűz alá. A gránátok csak kevesebb, mint 50%-a csapódik be a cél másfél kilométeres körzetében és csak 8%-a 900 méteren belül.
A bal szárnyon ezzel a módszerrel sikerül a várost védő 300 német ejtőernyős felét megölniük. De a védelem gyorsabban újraszerveződik, mint azt várták, ráadásul lassan megy a felfejlődés, a támadó páncélosok nehezen haladnak a bombatölcsérek miatt, ráadásul az eső is elered, amitől azok megtelnek vízzel, és a komminikációs eszközök is nehezen működnek az esős időben. Így nem sikerült érdemi előrehaladást elérniük, ráadásul este a felhők még a holdfényt is eltakarják, megnehezítve ezzel a tájékozódást.
A jobb szárnyon az új-zélandiaknak sikerül elfoglalniuk a Kastély-hegyet és a 165. számú magaslatot, az 1/9. Gurkha lövészeknek pedig a 435. számú magaslatot, de az 1/6. Rajputana lövészeket visszaverik a 236. számú magaslattól.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.