1944. február 11. péntek

Véget ér az első cassinoi csata

Mióta február 7-én az amerikai 34. Gyalogos Hadosztály elfoglalta a 445. számú magaslatot a cassinoi apátság alatt, minden további támadási kísérlet kudarcba fulladt a Monostor Hegy és Cassino városa ellen, a jól kiépített és erős német védelem miatt. A közel 3 hetes, folyamatos, hegyi terepen vívott harcban az amerikai II. Hadtest teljesen kimerül, így visszavonják. Az amerikai 34. Gyalogos Hadosztály kiemelkedően teljesített a nehéz hegyi terepen, de nagy árat fizetett érte, gyalogos zászlóaljai állományuk közel 80%-át – 2.200 főt – vesztették el.
A kivont amerikai egységek helyét a brit 8. Hadsereg Új-Zélandi Hadteste (a 2. Új-Zélandi Gyalogos Hadosztály (Lt. Gen. Bernard Freyberg) és a brit 4. Indiai Gyalogos Hadosztály (Brigadier Harry Dimoline)) veszi át. Dimoline még ezen a napon kérvényezi légitámadás végrehajtását Monte Cassino és a rajta található apátság ellen.
Hogy miért nem tudtak a szövetségesek áttörő sikert elérni az első cassinoi csata során, annak összetett magyarázata van.
A Nápoly óta tartó 3 hónapos, folyamatos harcban az amerikai 5. Hadsereg fokozatosan veszített az erejéből. Velük szemben a németek lassan és fokozatosan vonultak vissza a Gusztáv-vonal felé, ez kímélte haderejüket és közben volt elég idejük a vonal megfelelő kiépítésére.
A Gusztáv-vonal előtti utolsó 11 kilométeres szakaszt a Bernhardt-vonaltól, csak 6 hetes kimerítő harc árán tudta az 5. Hadsereg megtenni, miközben 16.000 fős veszteséget szenvedett. Így január közepére, mikor a csata megkezdődött, nem volt eléggé kipihent és feltöltött. Ráadásul az anzioi partraszállás sem kezdődhetett vele egy időben, mivel nem sikerült a kellő számú partraszálló járművet időre összegyűjteni.
Hozzájárult a sikertelenséghez az 5. Hadsereg vezetésének túlterhetsége is, mivel mind a Gusztáv-vonal elleni támadás, mind az anzioi partraszállás a fennhatósága alá tartozott. Bár logikus lépés volt, mivel a két hadművelet egymás kiegészítése volt, de megosztotta a figyelmet és az erőforrásokat is.
Ezzel szemben Kesselring két hadsereget alkalmazott a két hadművelethez, az anzioi partraszállás visszaverésére létrehozott 14. Hadsereget  (Eberhard von Mackensen) és a 10. Hadsereget (Heinreich von Vietinghoff) a Gusztáv-vonal védelmében. Így ezek önállóan de mégis összehangoltan tudtak működni, és vezetésüknek elsődlegesen csak egy hadműveleti területet kellet irányítaniuk.

Megkezdődik a korszuny-cserkaszii katlanban rekedt hadosztályok tényleges felmentési kísérlete

Miután kudarcot vallott Adolf Hitler elképzelése a bekerítők bekerítéséről, és befejeződött a két német hadtest felvonulása az új támadási helyszínekre, megkezdődik a tényleges felmentési kísérlet, aminek a célja, hogy folyosót nyissanak a katlanban rekedt német hadosztályok felé. Ekkor a felmentők 15 kilométer távolságra vannak a katlanban lévőktől.
A támadást a német 16. és 17 Páncélos Hadosztályok vezetik a Gniloj Tikics folyó irányába. Utánuk következik a német 1. Páncélos Hadosztály, aminek az északi szárnyát az 1. SS-Panzer-Division “Leibstandarte SS Adolf Hitler” fedezi. Az előrenyomulás kezdetben jó ütemben halad.
A kezdeti meglepetés után Zsukov utasítja Vatutyint, hogy gyorsan állítson össze egy támadó alakulatot, amivel elvághatják a német támadóéket.
De az enyhe időjárás miatti olvadás sártengerré változtat mindent, ezzel megnehezítve minden hadműveletet és csapatmozgást, de leginkább a németekét.
A német támadó éknek még sikerül a folyó keleti partján hídfőállást létesítenie, de tovább nem képes nyomulni, így a Gruppe Stemmermannak is harcolnia kell a kijutásért a III. Páncélos Hadtest irányába. Éjszaka a német 72. Gyalogos Hadosztály Robert Kastner vezette 105. Gránátos Ezrede elfoglalja a katlanban Novo-Budat.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.