1944. február 4. péntek

Megpróbálják megállítani a németeket Campoleonénál

Az anzioi hídfőben, a Campoleone felé vezető útnál hajnalban szétvert két ír ezred miatt rés keletkezik a szövetséges frontvonalon, és német áttörés fenyeget. Major General John P. Lucas (Dandártábornok) az újonnan a hídfőbe érkezett brit 56. Gyalogos Hadosztály egyik dandárját irányítja a védelem megerősítésére. Feladatuk, hogy tartsák a kiszögellés csúcsát 3 kilométer mélyen és 1 kilométer széles sávban, a Campoleonéba vezető út mentén. Még reggel a németek elvágják és bekerítik a dandár 3 ezredét, amik súlyos veszteségek árán, de tartják állásaikat. Délután 17.00-kor parancsot kapnak a visszavonulásra, és tüzérségi fedezet alatt harcolva jutnak vissza a saját vonalaikhoz.

Megkezdődik a korszuny-cserkaszii katlanban rekedt német hadosztályok felmentési kísérlete

Február elején a német III. és XLVII. Páncélos Hadtesteket vonják össze a január 28-án Korszuny körül bekerített 6 német hadosztály felmentésére. De Adolf Hitler egy sokkal ambiciózusabb támadást rendel el, aminek a célja, hogy bekerítsék a német hadosztályokat bekerítő két szovjet frontot.
A délkeleti szárnyon támadó XLVII. Páncélos Hadtest 11. Páncélos Hadosztályát gyorsan megállítja a szovjet védelem. A veterán hadosztálynak ekkorra már csak 27 db páncélosa és 34 db rohamlövege maradt, így nem tudott hatékonyan tevékenykedni.
A III. Páncélos Hadtest még február 8-ig próbálkozik az áttöréssel, amire elfogadják a sikertelenséget és visszatérnek az eredeti elképzeléshez, hogy folyosót nyissanak a Gruppe Stemmermann felé. A hadtestet Bojarkatól 15 kilométerre délre irányítják át. A támadást végül február 11-én tudják megindítani.

  Vélemény, hozzászólás?

  Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

  WordPress.com Logo

  Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

  Google kép

  Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

  Twitter kép

  Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

  Facebook kép

  Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

  Kapcsolódás: %s

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.