1944. január 30. vasárnap

Kitörési kísérlet Anzionál

8 napnyi erőgyűjtés és felkészülés után Major General John P. Lucas, a partraszállt haderő parancsnoka elérkezettnek látja az időt, hogy megkíséreljen kitörni a tengerparti hídfőből. Két irányba indít támadást, Campoleone valamint Cisterna felé.

A 3. Ranger zászlóalj katonái
LCI partraszállító járművekre szállnak az Anzio-ba induláskor

Campoleone irányába a brit 1. Gyalogos Hadosztály támad a Via Anziate mentén. Heves harcok árán sikerül megindulniuk, de nem tudják elérni Campoleonet és végül megrekednek.

Cisterna irányába az amerikai 3. Gyalogos Hadosztály indít támadást, feladatuk a város elfoglalása és az azon keresztül haladó 7. számú főút elvágása, majd keletre fordulni a Monte Albano irányába. 10 kilométer széles fronton sikerül 5 kilométer mélyen visszaszorítaniuk a német védőket, de áttörni nem tudnak és Cisternat sem érik el.
A hadosztály jobb szárnyán az amerikai 1. és 3. Ranger zászlóaljak próbáltak meglepetésszerűen előretörni, de amikor felkelt a nap felfedezték őket, ráadásul erősebb német védelembe botlottak, mint azt a hírszerzési adatok alapján várták. A két zászlóaljat hamarosan elvágták a fő erőktől és bekerítették a Hermann Göring Páncélos Hadosztály egységei. A nap végére teljesen felmorzsolták a Rangereket, a 767 katonából csak 6 tudott visszatérni a hídfőbe a többiek vagy meghaltak, vagy fogságba estek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.