1944. január 28. péntek

A szovjetek Ukrajnában bekerítenek 6 német hadosztályt

A január 24-én indult ukrajnai szovjet támadásban, az 1. és 2. Ukrán Frontok a Dnyeper folyó partján álló Cserkaszi közelében a német Dél Hadseregcsoport 6 hadosztályát keríti be.

A bekerítő támadás kezdete
Forrás: Operations of Encircled Forces:German Experiences in Russia

Az 1. Ukrán Front északnyugati, a 2. Ukrán Front délkeleti irányba támadt és egyesült január 27-én. A következő három napban folyamatosan erősödött a bekerítés, aminek végül a külső gyűrűjét a szovjet 6. Harckocsi Hadsereg és a 20. Harckocsi Hadtest, belső gyűrűjét pedig a szovjet 4., 27. és 52. Gárda Hadseregek alkották. A bekerített terület közepén található Korszuny-Sevcsenkovszkij városa miatt, a korszuny-cserkaszii katlan nevet kapta a bekerítés, ahol 6 db nagyjából 50%-os állományú német hadosztály közel 60.000 katonája, 30 db Panzer III és IV típusú harckocsi, 47 db tüzérségi eszköz és 12 db önjáró löveg esett csapdába. A bekerített német egységek között van az 5.SS-Panzer-Division “Wiking”, az 5. SS-Freiwilligen-Sturmbrigade “Wallonien” és az SS-Freiwilligen Bataillon Narwa. A bekerített német haderő a Gruppe Stemmermann nevet kapta, General der Artillerie Wilhelm Stemmermann (Tüzérségi tábornok), a XI. Hadtest parancsnoka után, aki a rangidős tiszt a bekerítésben.
Adolf Hitler visszautasította a kitörési javaslatokat, kizárólag egy Erich von Manstein által indított felmentő akciót volt hajlandó fontolóra venni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.