1944. január 24. hétfő

Az anzioi hídfőt bekerítik a németek

Generalfeldmarschall Albert Kesselring, a német C Hadseregcsoport parancsnokának előrelátása és felkészülése, valamint a szövetséges inváziós haderő parancsnokának, az amerikai Major General John P. Lucasnak az erőgyűjtő, halogató taktikája eredményeként a partraszállt amerikai és brit csapatokat bekerítik a németek.
Lucas nem használta ki a partraszállás utáni meglepetésbeli előnyét és nem tört ki a hídfőből, először a hídfőt szerette volna megerősíteni és biztosítani. Ez a késlekedés időt adott Kesselringnek, hogy az előzetes felkészülés során meghatározott lépéseket végrehajthassa: a gyorsan mozgó Kampfgruppekat a helyszínre irányíthassa a kulcsfontosságú pontok védelmére, riadóztathassa a lassabban reagáló magasabb egységeket és azokat a helyszínre indíthassa, valamint hogy további erősítéseket kérhessen.
Január 24-re már 3 német hadosztály 40.000 katonája vette körbe a szövetséges hídfőt, a 4. Ejtőernyős Hadosztály nyugatról, a 3. Páncélgránátos Hadosztály középről a Monte Albano előtt, valamint a Hermann Göring Páncélos Hadosztály keletről.

Szövetséges támadó hadműveletek Monte Cassinonál

A Szabad Francia csapatok és az amerikai 34. Gyalogos Hadosztály a Rapido folyón keresztül  északról indít támadást Monte Cassino irányába.
A nap során Adolf Hitler parancsot ad a Gusztáv-vonal minden áron való megvédésére

George Mitchell kiérdemli a Viktória Keresztet

Private George Allan Mitchell (közlegény) a  London Scottish (Gordon Highlanders) Ezred katonája teljesítményével posztumusz kiérdemli a Viktória Keresztet.
Mitchell az erős német géppuskatűz ellenére egyedül tört előre és számolt fel egy géppuska állást. Nemsokkal utána egy újabb géppuska fészket számolt fel egyedül, megölve 6 német katonát és 12-t fogságba ejtve. De az egyik német fogoly felkap egy eldobott puskát és lelövi Mitchell-t.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.