1944. január 17. hétfő

Megkezdődnek a szövetséges támadó hadműveletek Monte Cassinonál

Az olaszországi német Gusztáv védelmi vonal nyugati szárnyán az amerikai 5. Hadsereg megkezdi támadását.

A terv szerint 30 kilométeres fronton próbálja a hadsereg a német védelmet áttörni. Első lépcsőben a front bal szárnyán, a Garigliano folyón keresztül, közel a tengerparthoz, a brit X. Hadtest két hadosztálya (a brit 5. és 56. Gyalogos Hadosztályok) január 17-én indít támadást, majd ezt követően január 19-én éjjel, tőlük jobbra, a brit 46.Gyalogos Hadosztály a Garigliano és Liri folyók összefolyása alatt. Január 20-án, a britektől jobbra az amerikai II. Hadtest kezdi meg támadását, a fő csapást az amerikai 36. Texas Gyalogos Hadosztállyal végrehajtva a Rapido folyón keresztül, Cassino alatt. Ezzel párhuzamosan a Francia Expedíciós Hadtest jobbra karol át Monte Cairo irányába.
General Mark Clark (Tábornok) az amerikai 5. Hadsereg parancsnoka nem várt gyors áttörést a hadművelettől, elsődleges célja az volt, hogy német egységeket vonjon el Róma körzetéből ezzel segítve az amerikai VI. Hadtest (az amerikai 3. Gyalogos Hadosztály és a brit 1. Gyalogos Hadosztály) majdani anzioi partraszállását.
Remélték hogy a partraszállás gyorsan teret nyer és sikerül elfoglalni a Monte Albanot, amiről ellenőrzésük alatt tudják tartani a Rómába vezető 6. és 7. főutakat, ezzel elvágva a Gusztáv-vonal utánpótlási útvonalait, amivel a védőket állásaik feladására, és Rómától északra való vonulásra kényszerítenék.

Január 17-én megkezdik a brit 5. és 56. Gyalogos Hadosztályok a Garigliano folyón való átkelést. Szemben velük a német XIV. Páncélos Hadtest védekezik, sikerül kitartaniuk, de a német 94. Gyalogos Hadosztály szakaszán csak nagy nehézségek árán. von Senger, a Hadtest parancsnok kérésére Kesselring erősítésként útnak indítja a német 29. és 90. Páncélgránátos Hadosztályokat Róma körzetéből.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.