1944. január 12. szerda

Churchill és de Gaulle találkozója Marrakeshben 

Winston Churchill és Charles de Gaulle 1943. júniusi algériai találkozójuk után ismét megbeszélést tartanak, ezúttal a marokkói Marrakeshben. A találkozó célja a felszabadítási hadműveletek megbeszélése, az azokban részt vevő francia csapatok szerepének meghatározása, valamint a későbbi ideiglenes francia kormány felállításának részletei.

Megkezdődik a Szikra Hadművelet

A Vörös Hadsereg megindítja Iskra (Szikra) fedőnevű hadműveletét, aminek célja a Leningrád körüli német ostromgyűrű áttörése, és szárazföldi kapcsolat létesítése a várossal. A Ladoga-tó alatti német hídfőállás felszámolásával 10 kilométeres folyosót akarnak nyitni Leningrád felé. A hadműveletet két hadsereg hajtja végre, két irányból támadva. A Leningrádi Front 67. Hadserege Leningrád irányából, nyugat felől támad, míg vele szemben a Volkov Front 2. Hadserege keleti irányból, ezzel harapófogóba zárva a németeket. A légi fedezetet a 13. és 14. Légi-hadseregek 800 db repülőgépe biztosítja.
A hadművelet kezdete eredetileg 1944. január 1 volt, de a Néva folyó nem volt elégé befagyva a 67. Hadsereg átkeléséhez, így január 10-12-ét határozták meg új kezdési időpontnak.
A támadás 9:30-kor kezdődik heves tüzérségi előkészítéssel: a keleti oldalon 1 óra 45 percessel, a nyugati oldalon 2 óra 20 percessel.
A Leningrádi Front jelentősen, 5 kilométer szélesen és 3 kilométer mélyen, tör be a német állásokba. A Volkov Front kisebb sikerek ér el, mivel a német javítóbázisok köré épített erődítményeket nem sikerült elfoglalniuk. Csak megkerülve azokat tudnak 1-2 kilométer mélyen betörni a német állásokba.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.