1943. december 28. kedd

Hitler parancsot ad a Werwolf főhadiszállás elpusztítására

Adolf Hitler parancsot ad a Führerhauptquartier Werwolf teljes elpusztítására, a szovjetek ukrajnai előretörése miatt. Az utasítás szerint egy különítménynek mindent fel kell robbantania és gyújtania, semmi sem maradhat meg, amit a szovjetek Moszkvába tudnának szállítani.
Adolf Hitler főhadiszállásai
A főhadiszállás az ukrajnai Vinnyicától 12 kilométerre északra található erdőségben épült 1941. december és 1942. júniusa között. A komplexum Hitler személyes barakkjából és bunkeréből, 3 db B típusú bunkerből és 20 db barakkból áll, valamint teaház, borbély, fürdőház, szauna, mozi és Hitler számára szabadtéri úszómedence is épült. Önálló energia ellátása van, a vizet két artézi kútból veszik és még saját veteményessel is rendelkezik. Szögesdrót és gyalogsági védelmi állások veszik körbe, közvetlen környezetében bunkerek, aknamezők, harckocsi árkok, légvédelmi ütegek, és páncélosok biztosították a védelmét.
Berlinből 3 órás repülőúttal lehet elérni a 20 kilométerre lévő kalinovkai Luftwaffe légibázison keresztül, de közvetlen vasútvonalon is el lehetett érni 34 órás úttal.
Hitler 3 alkalommal tartózkodott itt: 1942. július 16-tól október 30-ig, 1943. február 19-től március 13-ig és 1943. augusztus 27-től szeptember 15-ig.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.