1943. december 26. vasárnap

Az Északi-foki csatában elsüllyed a Scharnhorst csatacirkáló

Az előző nap a JW-55B konvoj elfogására kifutott Scharnhorst és kísérőhajói a viharos időjárási körülmények miatt nem találják a szövetséges hajóköteléket. A német hajóhad parancsnoka Konteradmiral Bey a kísérőrombolókat délebbre irányítja a konvoj keresésére, így a Scharnhorst kíséret nélkül marad.

Scharnhorst

Kevesebb mint két órával később, reggel 9 óra után, a konvojt kísérő 3 brit cirkáló (HMS Belfast, HMS Norfolk, HMS Sheffield) felfedezi a német csatacirkálót. A HMS Belfast radarja jelzi először, 30 mérföldre keletre a konvojtól. A brit cirkálók tüzet nyitnak, amit a Scharnhorst viszonoz, de az egyik brit lövedék eltalálja a tűzvezető radarját, így a továbbiakban nem képes a rossz időjárási körülmények között pontos lövéséket leadni.

Konteradmiral Bey délre tér ki és sikerül elszakadnia a brit cirkálóktól, majd észak-kelet felé fordulva próbálja megkerülni őket. Eközben ismét összetalálkozik velük és tűzharc bontakozik ki.  A német tüzérek a tűzvezető radarjuk kiesése és a szakadó hóesés miatt, kénytelenek az ellenséges torkolattüzek alapján bemérni a célt és tüzelni. Viszont a HMS Belfastot és a HMS Sheffieldet korábban lángmentes töltetekkel szerelték fel, így szinte láthatatlanok a németeknek, akiknek csak a HMS Norfolk marad “látható” célpont. A Scharnhorstnak sikerül is eltalálnia a HMS Norfolk tornyát és radarját.
Bey közben utasítja a kísérőrombolóit, hogy támadják meg a konvojt, aminek a helyzetét egy U-Boot adja meg. De a helymeghatározás már időben elavult, így a megadott koordinátákra érkező rombolók nem találják a konvojt. A Scharnhorst ekkor délre indul, hogy kikötőbe jusson.
A brit kötelék parancsnoka Admiral Bruce Fraser (Tengernagy) folytatja a német csatacirkáló üldözését. A HMS Sheffield és HMS Norfolk hajtómű problémák miatt hátramarad, így a HMS Belfast követi radarjával. Eközben a HMS Duke of York brit csatahajó és 4 db kísérőrombolója is közeledik felé.

HMS Duke of York
16:15-kor a HMS Duke of York radaron észleli a Scharnhorst-ot és kezd mellé felzárkózni. 16:17-kor a távolság a két hajó között 41.500 méter, 16:32-kor 27.700 méter. 16:48-kor már csak 10.900 méter. Ekkor a HMS Belfast világító lövedékeket lő ki a Scharnhorst-ra, ami így láthatóvá válik és a HMS Duke of York tüzet nyit. A Scharnhorst-ot meglepetésszerűen éri a támadás, a lövegtornyai még mindig előre és hátra állásban vannak. Az első brit sortűz eltalálja a két első lövegtornyot (Anton, Bruno), majd a hidroplán hangár is találatot kap. Bey északra tér ki, de ott belefut a HMS Norfolk és HMS Belfast cirkálókba, így nagy sebességgel (31 csomó ~ 57 km/óra) keletre fordul. A britek folyamatos tűzharcban folytatják az üldözést.
18:20-kor a HMS Duke of York egy rendkívül szerencsés, nagy távolságú találattal kilövi a Scharnhorst 1.számú kazántermét, így annak sebessége drasztikusan 10 csomóra (~ 19 km/óra) csökken, amit gyors javítással 22 csomóra (~ 41 km/óra) tudnak növelni. De így, sérült hajtóművel és fő fegyverzettel, már könnyű célpontot jelent a brit hadihajóknak.
18:25-kor Konteradmiral Bey elküldi utolsó üzenetét: “Az utolsó gránátig harcolni fogunk.”
A Scharnhorst manőverezve próbál harcolni a rombolók ellen, de egyre több torpedó találat éri, amik miatt a sebessége visszaesik 10 csomóra. Eközben a HMS Duke of York csatahajó és a HMS Jamaica cirkáló is egyre közelebb ér, folyamatosan lőve a sortüzeket. 19:15-kor a HMS Belfast is csatlakozik hozzájuk.
A Scharnhorst fegyverei sorra elhallgatnak. A brit rombolók további torpedókat lőnek ki rá.
19:45-kor a harc- és mozgásképtelen Scharnhorst elsüllyed. 72°31′N 28°15′E
1.968 fős legénységéből 36-ot mentenek ki a brit rombolók.
A csata estéjén Admiral Bruce Fraser az alábbiakat mondja tisztjeinek a HMS Duke of York fedélzetén:
“Uraim, a Scharnhorst ellen vívott ütközet a mi győzelmünkkel zárult. Remélem, hogy ha valamikor is,  bármelyiküknek kell majd hajót parancsnokolnia sokszoros túlerőben lévő ellenséggel szemben, akkor azt olyan vitézien teszik majd, mint ahogy a Scharnhorstot irányították a mai napon.”
“Gentlemen, the battle against Scharnhorst has ended in victory for us. I hope that if any of you are ever called upon to lead a ship into action against an opponent many times superior, you will command your ship as gallantly as Scharnhorst was commanded today.”
A Scharnhorstra 52 torpedót lőttek ki és csak a HMS Duke of York közel 100 sortüzet lőtt rá. Ebből 52 volt tűzvezető radar által irányított, amiből 31 el is találta a német csatacirkálót. 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.