1943. december 2. csütörtök

Heves légitámadás Berlin ellen

A RAF 458 db bombázóval (425 db Lancaster, 15 db Halifax, 18 db Mosquito) hajt végre éjszakai bombatámadást Berlin ellen. A bevetés során 1.500 tonna bombát dobnak le. Két Siemens gyár, egy golyóscsapágy üzem és számos vasúti létesítményt rongálnak meg. A brit veszteség 37 db Lancaster, 2  db Halifax, 1 db Mosquito.
Sir Arthur Harris engedélyezi 4 haditudosító részvételét is a bevetésen, akik közül a brit Nordahl Greig, az ausztrál Norman Stocton és az amerikai Lowell Bennett életüket vesztik. Az egyedüli túlélő a sokkos állapotban visszaérkező amerikai Edward Murrow. Murrow az No. 50 Squadron-ban, Jock Abercrombie gépén repült, aki arról volt híres, hogy félelmet nem ismerve tartotta az irányt és a magasságot a bevetés során, a leghevesebb elhárító tűzben is.  

Mustárgáz felhő Bari kikötőjében

M47A1
kémiai töltetű légibomba
A Luftwaffe légitámadást hajt végre az olaszországi Bari kikötöjében állomásozó szövetséges utánpótlást szállító hajók ellen. A Luftflotte 2, 105 db Junkers Ju 88 bombázóval hajtja végre az éjszakai bevetést, amit kiemelkedő sikerrel teljesítenek. 28 hajó süllyed el, 12 rongálódik meg, 31.000 tonna utánpótlás vész oda. A Luftflotte 2 1 db bombázót veszít.
Az elsüllyesztett hajók között volt két lőszerszállító is, amik hatlamas robbanással semmisültek meg, valamint a SS John Harvey is, aminek titkosított rakománya 2.000 db M47A1 típusú, mustárgázzal töltött légibomba volt. Egyenként körülbelül 30 kilogramm kén-mustár hatóanyagot tartalmaztak a bombák. A hajó megsemmisülésekor a mustárgáz elszabadult, 628 ember került a hatása alá, akik közül 83-an haltak meg.
A háború során ez volt a mustárgáz egyetlen, de nem szándékos “bevetése”.
A mustárgáz mediterrán frontra szállítását 1943. augusztusában Franklin Roosevelt elnök hagyta jóvá, arra az eshetőségre felkészülve, amennyiben a németek vegyifegyver háborút indítanának.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.