1943. november 28. vasárnap

Megkezdődik a teheráni konferencia

Megkezdődik az első teheráni konferencia Iránban, Franklin Roosevelt amerikai elnök, Winston Churchill brit miniszterelnök, és Sztálin szovjet vezető részvételével. A megbeszélés kiemelet témája a második front kérdése.

Szövetséges sikerek a Sangro folyónál

Az olasz fonton a hajnali órákban erős tüzérségi támogatással folytatja támadát a brit 8. Hadsereg a Gusztáv vonal ellen. A jól kiépített német védelem gyenge pontja a 65. Gyalogos Hadosztály által védett szakasz, ahol a támadó új-zélandi hadosztálynak sikerül áttörnie. A 65. Gyalogos Hadosztály gyengén felszerelt és még nem rendelkezik harci tapasztalattal. Sikertelenségét az is fokozta, hogy a hadosztály parancsnok Generalmajor Gustav Heistermann von Ziehlberg (dandár tábornok) 28-án délután súlyosan megsebesül.

von Ziehlberg

Von Ziehlberg felépülése után a 28. Vadász-Hadosztály parancsnoka lett a keleti fronton. Teljesítményéért megkapta a Vaskereszt Lovagkeresztjét. Az Adolf Hitler elleni 1944. július 20-i merényletben való részvétele miatt rangjától és kitüntetéseitől megfosztották, majd 1945. február 2-án kivégezték.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.