1943. november 25. csütörtök

Véget ér az első kairói konferencia

Véget ér az 1943. november 22-én kezdődött első kairói konferencia, amin Franklin Roosevelet, Winston Churchill és Csang Kaj-sek a Japán elleni hadműveletekről, valamint a háború utáni ázsiai berendezkedésről egyeztetett.
A konferencián elfogadottakról 1943. november 27-én nyilatkozatot adtak ki, ami 1943. december 1-én rádióadásban is kihírdetésre került.

A kairói konferencia hivatalos nyilatkozata – Cairo Communiqué

A különböző katonai missziók megállapodtak a Japán ellen folytatandó jövőbeni katonai műveletekben. A Három Nagy Szövetséges kinyilvánította abbeli elhatározását, hogy brutális ellenségeiket a tengeren, a szárazföldön és a levegőben kérlelhetetlen nyomásnak vetik alá. Ez a nyomás máris egyre erősödik.

A Három Nagy Szövetséges avégből viseli ezt a háborút, hogy Japán agresszióját megfékezze és megtorolja. A maguk számára nem törekednek semmiféle nyereségre és nem gondolnak területi terjeszkedésre. Céljuk, hogy Japánt megfosszák mindazoktól a csendes-óceáni szigetektől, amelyeket az 1914-es első világháború kezdete óta birtokba vett vagy elfoglalt, és hogy mindazokat a területeket, amelyeket Japán Kínától elrabolt, úgymint Mandzsúriát, Formozát és a Pescadores-szigeteket visszaadják a Kínai Köztársaságnak. Japánt ki fogják űzni mindazokról az egyéb területekről is, amelyeket erőszakkal és kapzsisággal elvett. A fent említett három nagyhatalom, figyelembe véve Korea népének leigázottságát, elhatározta, hogy Korea annak idején szabad és független lesz.

Ezeket a célkitűzéseket szem előtt tartva a Három Szövetséges, egyetértve a Japánnal hadban álló Egyesült Nemzetekkel, rendületlenül folytatja a súlyos és kiterjedt hadműveleteket, hogy kikényszerítse Japán feltétel nélküli megadását.

Roosevelt
Churchill
Csang Kai-sek


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.