1943. november 19. péntek

Öngyilkos Il-2 bevetés a Balti tengeren

Il-2 Sturmovik csatarepülőgép

Koratevics főhadnagy és Bjikov hadnagy a Balti-tengeren német hajókkal vívott csata során az egyik hajóba vezette Il-2 csatarepülőgépét. Kiemelkedő bátorságukért posztumusz mind a ketten megkapták a Szovjetunió Hőse kitüntetést.

Az Il-2 (Sturmovik) csatarepülőgép

Az Il-2 csatarepülőgépet Szergej Iljusin tervezte 1938-ban, első repülését 1939. október 2-án hajtotta végre. A cél egy olyan típus kifejlesztése volt, ami a nehézbombázó és a vadászgép közötti áll, ami mozgékony és fordulékony, de kellő mennyiségű fegyvezetet is tud szállítani. Elsődleges feladata a földi csapatok közvetlen támogatása volt, az ellenséges harcjárművek támadásával.

Első bevetése 1941 júniusában volt. Miután a pilóták kitapasztalták a gépet, hatékony harci eszköz vált belőle, jelentős fenyegetést jelentve a német harcjárművek számára, ezért a német vadászgépek kiemelt célpontja lett.. Általában 80-200 méteres magasságból támadtak, így jobban ki tudták használni fegyvereik erejét és védettebbek voltak a föld közelében manőverezni nem tudó ellenséges vadászgépektől. A gép eleve erős páncélzatot kapott a pilótafülke, a motor, a hűtő és az üzemanyag tartály körül, ami megfelelő védelmet biztosított a kis kaliberű lövedékek ellen. A prototípus még két személyes volt (pilóta és lövész), majd a sorozatgyártott példányokon a lövész helyére üzemanyag tartály és páncélzat került. 1942. februárjában visszatértek a két személyes elrendezéshez a vadászgépek elleni védekezés növeléséért. A német pilóták is kitapasztalták a gép gyenge pontját, a hasa alján lévő olajhűtőt, ezért általában hátulról és alulról támadták. Az Il-2 lövészek között ezért, és amiatt hogy nyitott, nem páncélozott lövészállásuk volt, rendkívül magas volt a veszteségi arány. Maga a típus is nagy veszteséget szenvedett, az 1944-ig legyártott több mint 36.000 darabból 14.000 került veszteség listára. Utódja az Il-10 csatarepülő lett, ami már nem kapott jelentős szerepet a háborúban és a sugárhajtású kor beköszönte miatt a későbbi történelemben sem.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.