1943. október 17. vasárnap

A Michel német vadászhajót elsüllyeszti az amerikai USS Tarpon tengeralattjáró

A német vadászhajók

A németek az első és a második világháború idején is alkalmaztak segéd cirkálókat, úgynevezett vadászhajókat. Ezek eredetileg kereskedelmi hajók voltak, amiket páncélzattal és álcázott fegyverzettel láttak el. Így megőrizték kereskedelmi hajó kinézetüket, amivel eloszlathatták a gyanakvást és közelebb csalhatták áldozatukat, akár semleges zászló alatt hajózva és csak az utolsó pillanatban felfedve kilétüket és fegyverzetüket.

Álcázott ágyúállások az Atlantis segédcirkálón
forrás: http://www.bismarck-class.dk
A Kriegsmarine két hullámban 6-6 db vadászhajót indított bevetésre. Nagy részük korábban hűtő-hajó volt, vagyis trópusi élelmiszereket szállított, ezért gyorsak voltak, ami hasznukra vált a háborúban is. 15cm-es hajófedélzeti ágyukkal, kisebb kaliberű lövegekkel, torpedó-vetőcsövekkel és felderítő repülőgépekkel szerelték fel őket.

A Michel (HSK-9) segéd cirkáló

Kriegsmarine jelölése Schiff 28, a brit haditengerészet Raider H-val jelölte. A 10.900 tonnás, 132 m hosszú, 7,4 m merülésű hajót 2 db MAN 8 hengeres dízelmotor hajtotta legfeljebb 16 csomós (30 km/h) sebességgel. Eredetileg kórházhajó volt Bonn néven. 1941. nyarán alakították át a Widder vadászhajó pótlására, aminek a motorjai véglegesen elhasználódtak. A Bonn a Widder fegyverzetét kapta meg, és elhúzódó átalakítási munkák után 1942. márciusában futott ki Michel néven az Atlanti-óceánra a La-Manche csatornán át. Parancsnoka a Widder korábbi parancsnoka Helmuth von Ruckteschell lett, legénysége 395 fő.

A Michel vadászhajó

Fegyverzetét 6 db 15 cm L/45 C13 hajóágyú, 1 db 10,5 cm L/45 hajóágyú, 2 db 3,7 cm flak, 4 db 2 cm flak és 6 db 53,3 cm torpedó-vetőcső (2-2 párban a vízvonal felett, 2 a vízvonal alatt) alkotta, valamint 2 db Arado Ar-196 A-2 hidroplán és az LS 4 Esau torpedó naszád.
11 és fél hónapig portyázott a Dél-atlanti-óceánon és az Indiai-óceánon, mialatt elsüllyesztett 15 hajót. 1943. márciusában Szingapúron keresztül érkezett Jokohamába, Japánba, ahonnan feltöltés után, május 21-én futott ki második portyázó útjára. Helmuth von Ruckteschell egészségi állapotára való tekintettel kérte felmentését, így Günther Gumprich parancsnoksága alatt. 5 hónapig portyázott Ausztrália nyugati partvidékénél és a Csendes-óceánon, mialatt elsüllyesztett 3 hajót, majd ismét visszaindult Japánba. Jokohamától 80 km-re, a nem manőverező, egyenes vonalban haladó hajót megtorpedózta az amerikai USS Tarpon tengeralattjáró. 3 torpedó találat után a Michel elsüllyedt. A 290 fős legénységéből a túlélő 116 fő mentőcsónakokban 3 nap alatt érte el Japánt.
Ezzel véget ért a német vadászhajók története, mivel ekkorra már a Michel volt az utolsó még aktív példány. 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.