1943. október 14. csütörtök

A második schweinfurti légitámadás

Az 1943. augusztus 17-i első Schweinfurt elleni légitámadás után 1943. október 14-én újabb légicsapást mért az amerikai 8. Légi Hadsereg.
Az augusztus 17-i támadás a 8. Légi Hadsereg 84. bevetése volt, valamint az első évfordulója is az első európai hadszintéri bevetésének. A küldetés célpontjai a schweinfurti golyóscsapágy üzemek és a regensburgi Messerschmitt gyárak voltak.

1943. augusztus 17, B-17-esek Schweinfurt felett

A bevetésben 367db B-17 Flying Fortress bombázó, 268db P-47 Thunderbolt és 191db Spitfire vadászgép vett részt. A német légvédelem közel 400db Messerschmitt Bf 109, Bf 110 és Focke-Wulf FW 190 vadászgépet sorakoztatott fel Adolf Galand vezetésével.

Az amerikai bombázóknak sikerült számottevő rombolást véghez vinniük Regensburgban, ahol 6 fő Messerschmitt üzemet sikerült részlegesen vagy teljesen megsemmisíteniük. Schweinfurtban kisebb, de jelentős sikereket értek el, a támadás után 34%-al csökkent a német golyóscsapágy termelés.
Az szövetséges légierő ezt az eredményt csak jelentős veszteség árán tudta elérni. 55db B-17, 3db P-47 és 2db Spitfire került veszteség listára, további 95 bombázó sérült meg, számos súlyosan. A támadás fő tanulsága a szoros vadász védelem szükségessége lett a szövetségeseknek. Volt olyan bombázó ezred, amelyik a három és fél órás ellenséges terület feletti időből két óra 10 percet repült vadász fedezet nélkül. A P-47 és Spitfire vadászoknak nem volt kellő hatótávolsága a nagy mélységű berepüléshez.
A német légierő vesztesége 27 vadászgép volt.
A német hadiipar a kiesett termelést más forrásból és jelentős tartalékaiból könnyen pótolta. Ezért az amerikai hadvezetés újabb támadást indított az üzemek ellen. A brit bombázók nem csatlakoztak ehhez a bevetéshez sem, mint ahogy az előzőhöz sem, mert Sir Arthur Harris nem tartotta jelentős célpontnak az üzemeket.
1943. október 14-én 291 B-17 Flying Fortress indult bevetésre. Bár megint sikerült jelentős sikereket elérniük és 6 hétre felfüggeszteniük a schweinfurti golyóscsapágy termelést, ezért súlyos árat kellett fizetniük. Ismét megmutatkozott a szoros vadász kíséret hiánya, valamint ugyanazon az útvonalon repültek, mint az augusztusi támadáskor, így a Luftwaffe felkészülten várta őket. Ezek eredményeként 60db B-17-est vesztettek bevetés közben és több mint 100db tért vissza sérülten, amiből számos javíthatatlan volt. A 305th Bomb Group 16 bombázójából 13-at vesztett el percek alatt, ami 130 fős, 87%-os veszteséget jelentett. Ez a nap a “Fekete csütörtök” néven vonult be a 8. Légi Hadsereg történetébe.

Sérülten visszatért B-17
A “Lazy Baby” a 305th Bomb Group B-17-ese

A Luftwaffe 38 vadászgépét lőtték le és 20 sérült meg.

A tanulságokat levonva az amerikaiak felfüggesztették a kisérővadász nélküli nappali bevetéseket. Csak olyan célpontokat támadtak, amik elérhetők voltak a vadászfedezet hatótávolságán belül. Schweinfurtba 1944. február 24-én tértek vissza a “Nagy hét” keretében, a Brit Királyi Légierővel (RAF) együtt egy közös nappali-éjszakai bevetés keretében, már a nagy hatótávolságú P-51 Mustang kisérővadászok oltalma alatt. 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.