1943. október 4. hétfő

Korzika felszabadul

A szövetségesek 1940-es veresége után Korzika a Vichy Franciaország részeként gyakorlatilag német fennhatóság alá került, bár tényleges katonai megszállására nem került sor.
1942. novemberében a Német Birodalom jóváhagyása mellett Olaszország 85.000 fős haderővel megszállta a szigetet és a Vichy Franciaország más részeit is. A sziget lakossága ekkor 220.000 fő volt, akik egy része olasz anyanyelvű korzikai volt, akik szorgalmazták az Olaszországhoz történő csatlakozást. A francia prefektus viszont kijelentette a francia kormány álláspontját miszerint a sziget továbbra is francia fennhatóság alatt áll és az olasz csapatok megszálló erők.
A francia ellenállás hamarosan megjelent, amit a szövetségesek légi úton láttak el, és folyamatos összetűzésben állt a Fekete Ingesek félkatonai szervezettel és az olasz rendőrséggel (OVRA).
1943. júliusában Benito Mussolini hatalomból való eltávolítása és bebörtönzése után 12.000 fős német haderő érkezett a szigetre, ami az 1943. szeptember 9-i Olaszország és a szövetségesek közötti fegyverszüneti megállapodás után megszálló erővé vált.
A szicíliai szövetséges partraszállás és Olaszország kapitulációja után ezen haderő részei csatlakoztak a Szardínia felől érkező Afrika Hadosztály (korábbi 90. Könnyű Gyalogos Hadosztály) maradványaihoz, így létrehozva a 90. Páncélgránátos Hadosztályt. A szigeten állomásozó helyőrség része volt még a Sturmbrigade Reichsführer-SS is. A német egységek harcba kerültek mind a francia ellenállással, mind az olasz 20. Friuli és 44. Cremona Gyalogos Hadosztályokkal.
A német erőket 1943. október 4-én evakuálták Bastia kikötöjén keresztül.  

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.